Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Winterreise : onderweg met Jan Vermeulen

Winterreise : onderweg met Jan VermeulenBlijf verwonderd!

Aan de Tröndlin-pianoforte geeft Jan Vermeulen commentaar bij 5 liederen uit Winterreise.
jan vermeulen

jan vermeulen

Mijn eerste ervaring met Schubert kwam er via een zware sonate die mijn strenge lerares mij liet spelen. Ik was veel te jong om alles te begrijpen, pas 13 – maar sindsdien ben ik voorgoed aan Schubert verkocht. Ook aan het Conservatorium had ik hem altijd op mijn repertoire staan, wat in de jaren ’70 niet vanzelfsprekend was. Schubert was nog die zogenaamde overgangsfiguur, een componist die de grote vormen niet aankon. Intussen weet ik wel beter. Dat hij de mooiste melodieën uit zijn mouw schudde is bekend, maar door zijn vernuftige behandeling van de harmonie heeft Schubert echt grote stappen in de muziekgeschiedenis gezet. Niet zozeer Beethoven maar Schubert is volgens mij de grondlegger van wat Schumann, Brahms, Mahler, Strauss en zelfs Schönberg nadien hebben gedaan. Ik ben aan hem verslingerd en aan zijn sonates in het bijzonder.

Nooit is Schubert bombastisch of pathetisch, bij het luisteren naar zijn muziek heb ik mij nog geen enkele keer geërgerd
Jan Vermeulen

In 2017 heeft Jan Vermeulen Winterreise uitgevoerd met de Duitse tenor Jan Kobow en eerder ook al met de Nederlandse bariton Maarten Koningsberger, die we kennen van de Nederlandse vertaling die Jan Rot maakte.
Voor het label Etcetera is hij samen met Veerle Peeters Schuberts integrale oeuvre voor vierhandig klavier aan het opnemen, een reeks van 7 cd’s.
Voor de radioreeks Winterreise van Klara (2018) levert Jan Vermeulen commentaar bij de liederen Die Wetterfahne, Rückblick, Eisamkeit, Letzte Hoffnung en das Wirtshaus. Hij speelt op een pianoforte die gebouwd werd tussen 1825 en 1830 in Leipzig. Johann Nepomuk Tröndlin had het vak geleerd bij Andreas Stein. Het instrument met Weense mechaniek dat erg doet denken aan de pianoforte’s van Conrad Graf is origineel en zo vakkundig gebouwd dat het nooit een grondige restauratie nodig had. Dichter bij Schubert kunnen we niet komen.

http://www.janvermeulen.be/

Beluister hier het commentaar van Jan Vermeulen bij vijf liederen uit Winterreise. 

Jan Vermeulen over Winterreise

Winterreise

Winterreise. Een vijfdaagse voettocht doorheen Schuberts meesterwerk met als gids het boek van Ian Bostridge ‘Anatomy of an obsession’.

Presentatie: Chantal De Waele

Samenstelling: Felicia Bockstael

Contact: winterreise@klara.be