Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Winterreise: onderweg met Zeger Vandersteene

Winterreise: onderweg met Zeger VandersteeneBlijf verwonderd!

Chantal De Waele start het nieuwe jaar op maandag 1 januari 2018 om 17.00 uur met een gloednieuw programma: Winterreise. Dat is een vijfdaagse zwerftocht doorheen Schuberts meesterwerk met als gids het boek van Ian Bostridge ‘Anatomy of an obsession’.
Foto van Zeger Vandersteene

Zeger Vandersteene

Vandersteene was 16 jaar toen hij voor het eerst ‘Winterreise’ hoorde. Hij zong toen nog als knapensopraan in het keurkoor van de Gentse Sint-Baafskathedraal en werd door zijn muziekminnende leraar uitgenodigd om naar een nieuwe LP te komen luisteren: Schuberts ‘Winterreise’ met de nog jonge bariton Dietrich Fischer-Dieskau. Dit meesterwerk raakte de jonge Zeger onvergetelijk diep: “de allesomvattende pure eenvoud die met zulke trefzekerheid alle gevoelens in de essentie overbrengt, maakt dat er ontelbare benaderingen en uitvoeringswijzen zijn die steeds slechts een deel van de totale lading uitdrukken. Ook na tientallen uitvoeringen ontdekken zanger en begeleider elke keer nieuwe waardevolle details. Dit is eigen aan een volmaakt werk: aan de bodem geraakt men nooit.”
En een meesterwerk is het nog steeds voor hem, in de versie van de jonge Fischer-Dieskau of in de live-uitvoering van Peter Schreier met pianist Svjatoslav Richter begin jaren ’80 in Salzburg.

Hij bewondert het boek van Ian Bostridge, alhoewel het soms wat te wijdlopig wordt, weg van de essentie van Schuberts ‘Winterreise’. Erudiet, indrukwekkend, maar jammer genoeg niet steeds relevant.Tenzij in een aantal gelijklopende artistieke inzichten.” Zo kon hij verrast vaststellen dat Bostridge ‘Der Leiermann’ nooit repeteert. “Ik ook niet, dat gaat niet en dus toch wel interessant dat ook hij dit zo aanvoelt.”

Zelf wil Zeger nog heel dikwijls Schuberts ‘Winterreise’ zingen, naast ‘Die Schöne Müllerin’ en andere Schubert-liederen. In Japan en Oostenrijk bijvoorbeeld, in ons land staan voorlopig alleen privé-concerten op het programma.

Zeger Vandersteene kiest voor het tweeluik “Winterlandschappen” van de schilder Hubert Devolder uit Sint-Niklaas dat hij een vijftiental jaar geleden aankocht: “De desolaatheid van de geschilderde natuur voerden mij onmiddellijk naar ‘Winterreise. Steeds hoop ik die ijzige verlatenheid met mijn stem te kunnen weergeven.” 
 

"Winterlandschap" van Hubert Devolder
"Winterlandschap" van Hubert Devolder
Steeds hoop ik de ijzige verlatenheid van 'Winterreise' met mijn stem te kunnen weergeven.
Zeger Vandersteene

De Vlaamse tenor Zeger Vandersteene (Gent, 1940) bouwde met zijn uitgebreide repertoire een internationale carrière op. Hij zingt zowel gregoriaanse muziek, als muziek uit de middeleeuwen, renaissance en barok. Ook hedendaags werk gaat hij niet uit de weg. Hij kan opera, lied en oratorium aan. Zeger Vandersteene kreeg in 2013 de Klara-Carrièreprijs.

Meer info over Zeger Vandersteene vindt u hier

lied 1
lied 1
lied 1 (vervolg), 2 en 3
lied 1 (vervolg), 2 en 3
lied 4 en 5
lied 4 en 5
lied 5 (vervolg)
lied 5 (vervolg)

Beluister hier Jan Vermeulen die toelichting geeft bij het lied 'Die Wetterfahne' en Inge Spinette die vertelt waarom Dietrich Fischer Dieskau in haar TOP 7 staat van favoriete uitvoeringen van Winterreise.

Inge Spinette over D F Dieskau
Jan Vermeulen : Die Wetterfahne

Winterreise

Winterreise. Een vijfdaagse voettocht doorheen Schuberts meesterwerk met als gids het boek van Ian Bostridge ‘Anatomy of an obsession’.

Presentatie: Chantal De Waele

Samenstelling: Felicia Bockstael

Contact: winterreise@klara.be