Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Winterreise op het Zeeland Nazomerfestival

Winterreise op het Zeeland NazomerfestivalKunst & Cultuur

We kennen 'Winterreise' als de liedcyclus van Schubert, waarin een jongeman met liefdesverdriet een reis maakt en op het einde (vermoedelijk) de dood tegenkomt. Op het Zeeland Nazomerfestival spelen deze liederen een hoofdrol in een locatievoorstelling in het indrukwekkende Fort Ellewoutsdijk. Onze reporter ging naar een repetitie en praatte met dramaturg Alex Mallems en regisseur Niek Kortekaas.
Bovenaanzicht van Fort Ellewoutsdijk(c) Joop Van Houdt

Fort Ellewoutsdijk

Met ‘Winterreise’ land wil Zeeland Nazomerfestival stilstaan bij die oorlogsherdenking met een beeldende muziektheaterproductie van Niek Kortekaas op locatie in het indrukwekkende Fort Ellewoutsdijk. Dit Scheldefort werd na de afscheiding van België ooit gebouwd om de vaarweg naar de haven van Antwerpen te beheersen, maar heeft nooit echt gefunctioneerd. Er werd nooit een schot gelost omdat Nederland in 1839 België als staat erkende. Beide landen voerden daarna een neutraliteitspolitiek. De laatste kanonnen werden in 1918 uit het fort verwijderd.

De zinloosheid van de bouw van Fort Ellewoutsdijk, kan een metafoor zijn voor de zinloosheid van oorlog. In ‘Winterreise’ wordt er vanuit verschillende standpunten vorm gegeven aan de waanzin van oorlog. Regisseur en scenograaf Niek Kortekaas kiest er resoluut voor om de stem van de vrouw een grote rol te geven in dit verhaal. De liederen uit 'Winterreise' worden niet vertolkt door een tenorstem, maar door de mezzosopraan Els Mondelaers, begeleid op accordeon door Gwen Cresens. Twee actrices, Mieke De Groote en Simone Milsdochter, brengen uiteenlopende teksten die met allerlei conflicten te maken hebben, van de verklaring van de rechten van de mens tot brieven van soldaten uit WO I. De Middelburgse kunstenaar Piet Dieleman versterkt het geheel met live action painting.

Van 21 augustus tot en met 1 september.

 

Reportage over 'Winterreise' op het Zeeland Nazomerfestival

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.