Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Witte zaal // Beel hoog

Witte zaal // Beel hoogKlassieke muziek

Zo ziet de planning eruit tijdens Klara in deSingel 2018 voor de Witte zaal.

Jolente De Maeyer Foto © Henk van Rensbergen

12.30 > 13.15 uur
Izumi Pianoduo
Kiyotaka Izumi en Polina Chernova, piano vierhandig

Hij werd geboren in Japan, zij in Rusland. In 2002 leerden ze elkaar kennen in het conservatorium van Antwerpen en sindsdien zijn ze niet alleen man en vrouw maar vormen ze samen ook het Izumi Pianoduo. Hun repertoire, met overwegend romantische muziek, behelst zowel vierhandige pianowerken als composities voor twee piano’s. Als pianoduo vielen ze al vaak in de prijzen: in Frankrijk wonnen ze de TV Music Award (2014) en het Concours Musical de France (2015). Zij geven concerten in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Italië, Zwitserland, Rusland, Thailand en Japan. De muziek van Mendelssohn staat op hun recent verschenen tweede album.

Programma:
Felix Mendelssohn-Bartholdy: A Midsummer Night’s Dream, opus 61 (selectie).
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Andante & Allegro brillant opus 92

14.00 > 14.45 uur
Duo Levy-Idmtal. Supernova 2017
Maya Levy, viool
Matthieu Idmtal, piano

Pas sinds vorige editie bekronen ervaren programmatoren uit de Belgische klassieke muziekwereld niet drie, maar wel één Vlaams en één Waals ensemble met de Supernovaprijs. Het is een aanmoedigingsprijs die jonge artiesten naamsbekendheid en speelkansen geeft: een visitekaartje aan het begin van een beloftevolle carrière. Het duo Levy-Idmtal is het ensemble dat werd voorgesteld door de Franstalige collega’s. Het samenspel tussen de 20-jarige Maya Levy en pianist Matthieu Idmtal is ‘pure magie’. Het dromerige, delicate vioolspel van Maya past wonderwel bij het uiterst fijngevoelig pianospel van Matthieu. In 2016 verscheen hun eerste cd met de integrale vioolsonates van Edvard Grieg.

Programma:
Wolfgang Amadeus Mozart: Sonate voor viool en piano, KV304
Karol Szymanowski: Sonate voor viool en piano, opus 9

15.30 > 16.15 uur
Ensembl’Arenski Supernova 2017
Claire Dassesse, viool
Aurore Dassesse, cello
Stephanie Proot, piano

In 2012 speelden ze voor het eerst samen: het Pianotrio in d van Anton Arenski. Als Ensembl’Arenski gingen ze in de Brusselse Muziekkapel Koningin Elisabeth in de leer bij het befaamde Artemis Quartett. Ze werden vorig jaar bekroond met een Supernova. Dat leverde hen een concerttournee op en een eerste cd met werk van Dmitri Sjostakovitsj en Bedrich Smetana, verschenen in oktober 2017.

Programma:
Bedrich Smetana, Pianotrio in g klein, opus 15
Astor Piazzolla, uit: Las cuatro Estaciones porteñas (The Four Seasons of Buenos Aires):
Invierno porteño (Winter)
Primavera porteña (Lente)

17.00 > 17.45 uur
Jolente De Maeyer en Nikolaas Kende
Jolente De Maeyer, viool
Nikolaas Kende, piano

Het duo De Maeyer & Kende levert kwaliteit van de bovenste plank. Jolente werd in 2009 halve finaliste op de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool en in 2016 bekroonde Klara haar met een prijs voor ‘haar technisch hoogstaand en artistiek inspirerend vioolspel’. Als soliste treedt ze op met tal van orkesten in binnen- en buitenland. Ze wordt vaak gevraagd als concertmeester bij meerdere Belgische orkesten en wordt artistiek leider van Kamerorkest Brugge. Nikolaas treedt regelmatig op in concertzalen in binnen- en buitenland en op bekende festivals. Als duo spelen ze vaak in binnen- en buitenland, met onder meer twee recente concerttournees in de Verenigde Staten. In 2015 bracht het duo samen met Klara een eerste cd uit: Kreutzer Sonata. De cd kreeg lovende kritieken in de pers.

Programma:
Franz Schubert: Sonate voor viool en piano in A groot, op. post. 162 D 574 /Grand Duo
Igor Stravinsky: Suite Italienne

18.30 > 19.15 uur
Julien Libeer, piano

Na het beëindigen van zijn studies vervoegt Julien Libeer als ‘artist in residence’ de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar hij zich tot 2014 vervolmaakt bij Abdel Rahman El Bacha en Maria João Pires. Julien Libeer heeft zich bewust ver van het wedstrijdcircuit gehouden. Toch ontving hij de voorbije jaren verschillende ereprijzen: de Juventusprijs (meest veelbelovende jonge solist) in 2008, Jonge Muzikant van het Jaar (toegekend door de Belgische muziekpers) in 2010, de Klara publieksprijs in 2013. Libeers eerste soloplaat, Lignes Claires (werk van Ravel en Lipatti) behaalde ook een Klaraprijs voor beste album. De opname met Lorenzo Gatto en de Beethoven vioolsonates schopt het tot Diapason d’Or en ook de cd Réminiscences met celliste Camille Thomas werd door France Musique verkozen tot één van de tien beste klassieke opnames van 2016.

Programma:
Dinu Lipatti, Nocturne in fis klein
Maurice Ravel, le Tombeau de Couperin

Surf naar klara.be/klaraindesingel voor alle details

Klik hier om het programmaboekje te downloaden in PDF-formaat

Klara in deSingel is een organisatie van Klara in coproductie met deSingelhet Koninklijk Conservatorium Antwerpen, AP Hogeschool en SABAM for Culture.