Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Woensdag 28 december: 1773-1776

Woensdag 28 december: 1773-1776 Klassieke muziek

Na de Italiaanse reis gaat de jonge Mozart in Salzburg aan de slag als muzikant aan de hofkapel van aartsbisschop Colloredo. Daar kan hij zich, omringd door een grote schare vrienden en bewonderaars, echt ontplooien als componist in een veelheid aan genres: waaronder symfonieën, sonates, strijkkwartetten, missen, serenades (een Salzburgse specialiteit!), en een paar kleine opera's.
Mozart begin jaren 1770

Mozart, kopie van een verloren gegaan schilderij uit 1770

Nog in Salzburg, tussen april en december 1775, raakte de jonge Mozart gefascineerd door het vioolconcerto, hij schreef er meteen een reeks van vijf, de laatste drie gelden als mijlpalen in hun genre.

In 1776 volgde het pianoconcerto met een hoogtepunt begin 1777, het pianoconcerto nr. 9 in Es-groot KV 271, het Jeunehomme-concert. En ook zijn 29ste symfonie wordt zijn eerste grote én persoonlijke werk in dat genre.

In die jaren groeide zijn ontevredenheid over de werkomstandigheden in Salzburg, o.m. zijn laag salaris en het feit dat hij geen echte operaopdrachten kreeg daar. Hij zocht zijn heil in Wenen en München op zoek naar een nieuwe functie, maar zonder succes.

Tijdens zijn bezoek aan München van 6 december 1774 tot einde maart 1775, ging zijn nieuwe opera La Finta Giardiniera in première, een echte triomf, zoals blijkt uit de briefwisseling met zus en moeder.

 

München, 14 januari 1775

God lof! Mijn opera is gisteren de 13e in première gegaan en werd zo goed ontvangen dat ik Mama onmogelijk het spektakel kan beschrijven. ... Na iedere aria was het een geweldig kabaal en geroep van 'Viva Maestro!'...

Amadeus (10 - 13 uur)

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Paul De Smet

Contact: amadeus@klara.be