Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Woeste verzamelaars: van typemachines tot teennagels

Woeste verzamelaars: van typemachines tot teennagels Kunst & Cultuur

Iedereen heeft wel eens iets verzameld. Sigarenbandjes of Ferrari’s, voetbalplaatjes of schilderijen. Espresso collectioneert deze week vijf woeste verzamelaars. Acteur Jurgen Delnaet baant zich een weg door rijen schrijfmachines, kasten vol bontjassen en stapels inpakpapier.

Het Bleak House van Guillermo del Toro

De bontjassen van Edward Gorey

Woeste verzamelaar: Edward Gorey

Opperverzamelaar Andy Warhol

Woeste Verzamelaar: Andy Warhol

Woeste verzamelaars, van 12 tot en met 16 april in Espresso.

In 1978 kocht Tom Hanks zijn eerste typemachine: een Hermes 2000. Vandaag heeft de acteur er meer dan 100! En hoewel hij maar op één schrijfmachine tegelijk kan typen, Hanks heeft er nooit één te veel.

De Amerikaanse auteur Edward Gorey had bijvoorbeeld een collectie bontjassen. En in de bibliotheek van kinderboekenschrijver Dr. Seuss zat een geheime deur met daarachter een verzameling hoeden, meer dan honderd. Hoge, bolle, ronde, Seuss had ze allemaal. En als hij met een writer's block kampte, zette hij er eentje op en plots ging het schrijven vanzelf.

De Mexicaanse filmregisseur Guillermo del Toro verstopt zich dan weer in een huis dat van boven tot onder volgepropt is met monsters, vreemde creaturen en misbaksels. Het verwondert dan ook niet dat H.P.Lovecraft en Edgar Allan Poe zijn favoriete schrijvers zijn.

Maar opperverzamelaar blijft Andy Warhol. Hij verzamelde… alles! Alles wat hij de laatste 14 jaar van zijn leven tegen kwam, stak hij in een kartonnen doos. Volgens Warhol was alles kunst. Dus ook lege parfumflesjes, inpakpapier, facturen, koffiefilters, teennagels en een half opgegeten pizza. Toen hij stierf had hij meer dan 600 dozen gevuld.

Tom Hanks en zijn typmachineverzameling

Woeste verzamelaars: Tom Hanks

De geheime hoedenkast van Dr. Seuss

Woeste verzamelaars: Dr. Seuss

Guillermo del Toro in zijn ‘Bleak House’

Woeste verzamelaars: Guillermo del Toro

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.