Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wolfram Eilenberger: hoe filosofie de wereld redt in duistere tijden

Wolfram Eilenberger: hoe filosofie de wereld redt in duistere tijdenBlijf verwonderd!, Boek

Wolfram Eilenberger verdiept zich in de denkkaders van 4 vrouwelijke filosofes

Wie?

Wolfram Eilenberger (°1972) is een Duitse filosoof en schrijver. Hij presenteert het tv-programma Sternstunde Philosophie en was een tijdlang hoofdredacteur van Philosophie Magazin. Hij scheerde hoge toppen met zijn boek Het tijdperk van de tovenaars, over leven en werk van 4 Duitse filosofen uit het interbellum: Ludwig Wittgenstein, Martin Heidegger, Walter Benjamin en Ernst Cassirer.

Wat?

Het vuur van de vrijheid zou je een fictief groepsportret kunnen noemen van 4 filosofes: Hannah Arendt, Simone de Beauvoir, Ayn Rand en Simone Weil. Ze hebben elkaar nooit ontmoet, maar zetten hun eerste stappen als denker in de duistere jaren van 1933 tot 1943. Ze moesten zich verhouden tot de (aanloop naar) de Tweede Wereldoorlog als mens, vrouw, filosoof en in drie gevallen ook als Joodse. Eilenberger baseerde zich op de boeken, artikels en ego-documenten van de vier, maar doet ook een beroep op de verbeelding.

Waarom moet u dit lezen?

Dit boek is een enthousiasmerende kennismaking met vier filosofes aan het begin van hun parcours. Het resultaat is dat je meteen in hun werk wil duiken.

Praktisch?

Het vuur van de vrijheid - de nieuwe wereld van Hannah Arendt, Simone de Beauvoir, Ayn Rand en Simone Weil is verschenen bij De Bezige Bij. 

Beluister hieronder de recensie van dit boek door Greet Van Thienen in Pompidou

Greet Van Thienen over Wolfram Eilenberger