Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wolfstijd: It was the best of times, it was the worst of times

Wolfstijd: It was the best of times, it was the worst of timesKunst & Cultuur, Boek

Harald Jähner ging na hoe Duitsland zich herpakte na WO II

Wie?

Harald Jähner was verbonden aan het Haus der Kulturen der Welt in Berlijn, en werkte als cultuurjournalist voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung en de Berliner Zeitung. Na zijn pensioen presenteerde hij dit boek.

Wat?

'Wolfstijd. Duitsland en de Duitsers 1945-1955' vertelt hoe Duitsland zich heroriënteerde na 12 jaar nazisme en 6 jaar oorlog. Het land lag in puin, kinderen waren hun ouders verloren, er was hongersnood en er stroomden zo'n twaalf miljoen vluchtelingen toe. Harde tijden, en Jähner wilde weten hoe het leven van de gewone man en vrouw in Duitsland er in die jaren uitzag.

In Wolfstijd lezen we waarover de vrouwenbladen in die jaren schreven, wat er te zien was in reclame-advertenties, waarover de populaire schlagers van toen gingen, welk behangpapier er populair was en hoe het er tussen de lakens aan toe ging.

Waarom moet u dit lezen?

Er zijn bibliotheken volgeschreven over het nazisme en de Tweede Wereldoorlog. Dat geldt ook voor de bouw van de Berlijnse Muur. Maar over de cruciale jaren daartussenin is veel minder geweten. Harald Jähner maakt dat goed met een uiterst toegankelijk boek, dat ook antwoord biedt op een aantal cruciale vragen. Hoe de geesten bevrijd werden van twaalf jaar dictatuur. En hoe mensen zelfs in de grootste ellende de veerkracht vonden om opnieuw te beginnen.

Praktisch?

Wolfstijd van Harald Jähner is uit bij De Arbeiderspers

Karen Billiet

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.