Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
YouTube-kanaal 'Iedereen Klassiek' van Klara laat mensen kennismaken met klassieke muziek

YouTube-kanaal 'Iedereen Klassiek' van Klara laat mensen kennismaken met klassieke muziekKlassieke muziek

Veel mensen hebben interesse in klassieke muziek, maar weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Voor die groep heeft Klara 'Iedereen Klassiek' gemaakt, een kanaal op YouTube waarin Klara-presentator Sander De Keere de kijker laat kennismaken met componisten, werken en begrippen uit de klassieke muziek.

Screenshot uit het YouTube-filmpje over Sergei Prokofjec. (c) VRT rr

Waarom was de Negende van Beethoven zo baanbrekend? Waarom kent iedereen de Vier Seizoenen? Waar komen do, re en mi vandaan? Wat doet een dirigent eigenlijk? Wat is polyfonie? Het zijn enkele vragen waar Sander De Keere een antwoord op geeft. Tot nu toe heeft Klara dertien van die kennismakingsfilmpjes gemaakt.

We blijven te vaak bij de schoolvoorbeelden steken. Bij Sergei Prokofjev denkt iedereen aan Peter en de Wolf. Maar dat componeerde hij pas op zijn 45!
Sander De Keere

'Veel mensen kennen wel iéts van klassieke muziek, maar niet altijd heel veel. We blijven te vaak bij de schoolvoorbeelden steken. Bij Prokofjev denk je misschien spontaan aan Peter en de Wolf, maar Prokofjev is natuurlijk veel meer dan dat. Die man heeft de hele wereld rondgereisd, op zoek naar een carrière! Peter en de Wolf componeerde Prokofjev pas op zijn 45!', vertelt Sander De Keere.

Het YouTube-kanaal is een nieuwe uitbreiding in het universum van Iedereen Klassiek. Er is al het programma op Klara, gepresenteerd door Sander De Keere, het jaarlijkse evenement in Concertgebouw Brugge en er zijn de boeken en de cd’s.

Plaats componisten niet hoog op een sokkel, maar kijk naar hen als gewone mensen. Zoals jij en ik. Daar begint het allemaal mee.
Sander De Keere

De Keere: 'Ik begrijp dat het niet altijd makkelijk is om je te verdiepen in klassiek, want er hangt vaak een laagje stof over. Maar het is eigenlijk niet zo moeilijk om dat laagje stof weg te blazen. Voor veel mensen is klassieke muziek een bos waar ze graag in vertoeven, alleen vinden ze het moeilijk om het juiste toegangspoortje te vinden. De video’s bieden je een juiste weg door dat bos. Componisten waren net zoals jij en ik. Mensen van hun tijd. Dat wordt vaak vergeten. Plaats ze niet hoog op een sokkel, maar kijk naar hen als gewone mensen. Daar begint het allemaal mee. Zo willen we ook de video’s opbouwen: klassieke muziek als iets heel menselijks, waar we ons allemaal in herkennen.'

De video’s zijn erg behapbaar - de speelduur varieert van 2 tot 18 minuten - en de vertelstijl van Sander is een verademing: toegankelijk, zonder zware taal en met een minimum aan jargon. De video’s zijn duidelijk gemaakt voor een breed publiek, maar Sander De Keere wil ook de kenners bereiken.

We voelen dat de video’s van Iedereen Klassiek aanslaan. En we zijn nog lang niet uitverteld. Daarom werken we momenteel aan een tweede seizoen.
Sander De Keere

'Er is natuurlijk ook een publiek dat er wél veel over weet, en die wil je ook prikkelen. Het is niet altijd makkelijk om het evenwicht te vinden, maar we hebben de combinatie van toegankelijk en prikkelend echt wel goed te pakken, vind ik.' Dat merk je trouwens ook in de goede kijkcijfers van de video’s op VRT.NU. 'We voelen dat de video’s aanslaan, ook in het onderwijs bij de muzieklessen. We zijn nog lang niet uitverteld. Daarom werken we momenteel aan een tweede seizoen!'.

Het eerste seizoen van Iedereen Klassiek met Sander De Keere is volledig te bekijken op YouTube en VRT.NU. Klara heeft de filmpjes gemaakt in samenwerking met Creative Lab, het interne digitale agency van de VRT.

Klik hier en ga naar Iedereen Klassiek op YouTube

Klik hier en ga naar Iedereen Klassiek op VRT.NU

Iedereen Klassiek

Een zondagse voormiddag met een aantal van de mooiste en meest aangrijpende bladzijden uit de klassieke muziek, als een zomers boeket geplukt uit de Klara-boeken Iedereen Klassiek en Iedereen Opera.

Presentatie: Sylvia Broeckaert / Tom Verheyden / Tine De Donder / Kristof Lowyck

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via iedereenklassiek@klara.be

Elke zondag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.