Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Yves Knockaert geeft antwoorden op vaak gestelde muziekvragen

Yves Knockaert geeft antwoorden op vaak gestelde muziekvragenBlijf verwonderd!

Musicoloog Yves Knockaert stelt zijn nieuwe boek voor: De Luisteraar. Luister op maandag 7 juni naar Music Matters.
© Uitgeverij Pelckmans

cover De Luisteraar

Kan het zonder dirigent? Waar vinden componisten hun inspiratie? Moet de luisteraar de vorm kennen? Op welke leeftijd schrijven componisten hun beste muziek? En bestaat er iets als religieuze muziek? Het zijn enkele vragen die musicoloog Yves Knockaert in zijn nieuwe boek opwerpt. In 'De Luisteraar: klassieke muziek anders beleven' schuift Knockaert de luisteraar naar voren. Een aandachtige luisteraar weet immers welke uitvoering goed en minder goed is, wat uitstekend en wat zwak is.

Het boek groeide uit Knockaerts persoonlijke ervaringen in de concertzaal en vele gesprekken met muziekliefhebbers en luisteraars die voor of na een concert hem aanspraken. Daarnaast was Knockaert jarenlang actief als docent muziekgeschiedenis in verschillende onderwijscontexten. Hijzelf luisterde niet alleen naar leerlingen uit de muziekschool, maar ook naar de prangende vragen van conservatoriumstudenten die zich volop voorbereidden op een professioneel muziekleven.

'De Luisteraar: klassieke muziek anders beleven' verschijnt bij Uitgeverij Pelckmans en is vanaf vandaag online en in de boekhandel te koop.

Op donderdag 10 juni om 20u organiseren Yves Knockaert en Uitgeverij Pelckmans een online boekpresentatie.

Pat Donnez (Klara) interviewt Yves Knockaert over componisten, dirigenten, instrumenten en andere aspecten van klassieke muziek naar aanleiding van het verschijnen van het nieuwe boek De luisteraar. Na afloop van dit gesprek is er gelegenheid om Yves Knockaert vragen te stellen.

De presentatie is gratis, inschrijven kan hier.

7/06/2021 Yves Knockaert over zijn nieuwe boek De Luisteraar: klassieke muziek anders beleven
In de negentiende eeuw vergeleken muziekcritici het smaken van muziek graag met het proeven van eten: niet het bereiden van de maaltijd, wel het verorberen en heel even genieten van de presentatie op het bord – het oog wil ook wat. Het recept is voor de kok, het smakelijk eten voor de klant.
Yves Knockaert (De Luisteraar, Pelckmans, 2021)

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.