Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zaterdag 31 december: 1787-1791

Zaterdag 31 december: 1787-1791Klassieke muziek

Na de succesvolle première van Le Nozze di Figaro in Praag begin 1787, komt eindelijk een vaste aanstelling in zicht. Maar ook ontgoocheling en verdriet met de dood van zijn vader.
Mozartportret door zijn schoonbroer Joseph Lange

Mozart-portret, Joseph Lange

Op 28 mei 1787 overlijdt zijn vader, en nog in dat jaar reisde Ludwig van Beethoven naar Wenen om les te krijgen van Mozart. Van een persoonlijke ontmoeting tussen beide componisten is echter niets bekend. 
 
In het najaar zijn de Mozarts opnieuw in Praag voor de opvoering van Don Giovanni, andermaal op een libretto van Lorenzo da Ponte. En in december is het zover, dan krijgt Wolfgang een aanstelling als kamermusicus aan het hof van keizer Jozef II, maar alweer tegen een mager salaris dat niet volstond om zijn schulden te voldoen, ook door de matige ontvangst van Don Giovanni in Wenen.
In ettelijke brieven aan Puchberg en de andere logeleden blijft hij om geld bedelen. 
In juli 1788 luidde het als volgt.
“Beste vriend en Broeder van de Orde, Door alle mogelijke moeilijkheden en zorgen is het zo ver gekomen dat ik nu direct op deze twee briefjes van de lommerd wat geld moet zien te lenen. In naam van de vriendschap vraag ik U om deze gunst, maar het moet wel meteen gebeuren. Vergeef mij mijn vrijpostigheid, maar U kent mijn situatie… “
 
Gelukkig begon 1790 wel positief in Wenen met op 26 januari 1790 — een dag voor Mozarts vierendertigste verjaardag —de eerste, erg succesvolle uitvoering van Così fan tutte (KV 588), de derde (en laatste) Mozart-opera waarvoor Da Ponte het libretto schreef.
Maar met de dood van Jozef II kondigen zich weer financiële en artistieke zorgen aan, zijn opvolger Leopold II was maar matig in muziek geïnteresseerd.
 
Op 4 maart 1791 geeft Mozart zijn laatste publieke optreden in Wenen met het pianoconcert in Bes-groot (KV 595, nr. 27). Dat jaar kwam ook de oude droom om kapelmeester te worden in vervulling, in april werd hij onbetaald assistent van de kapelmeester van de Stephansdom in Wenen met recht van opvolging. In juni schreef hij in Baden de muziek van het Ave Verum. Op 26 juli werd Mozarts vierde zoon geboren, Franz Xaver Wolfgang Mozart, die later een bescheiden carrière zou maken als componist onder de naam van zijn vader (Wolfgang Mozart junior). In augustus reisde de Mozarts naar Praag voor de kroning van Leopold II als koning van Bohemen. Voor die gelegenheid componeerde hij La clemenza di Tito. Half september volgde Die Zauberflöte. Heel veel en groot werk op een korte tijd, dat hem erg had uitgeput.
 
Toch aanvaardde hij nog een geheime opdracht van graaf Franz von Walsegg zu Suppach: een Requiem (KV 626). Zijn toestand verslechtert eind november, om na een korte heropflakkering begin december, op 5 december te overlijden. Requiem bleef daardoor onvoltooid. Veel van de muziek bleef schetsmatig gecomponeerd maar niet volledig uitgeschreven
Na een korte uitvaartmis in de Stephansdom werd Mozart begraven op de Sankt Marxer Friedhof. Enkele dagen later, op 10 december 1791, werd in de Michaelerkirche een mis gezongen te zijner nagedachtenis, waarbij de door hem voltooide delen van het Requiem werden uitgevoerd.
 
Zo komt een tragisch einde aan een kort, maar geniaal leven.
 

Amadeus (10 - 13 uur)

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Paul De Smet

Contact: amadeus@klara.be