Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zaterdag 4/6: Finale avond van de Koningin Elisabeth Wedstrijd 2022!

Zaterdag 4/6: Finale avond van de Koningin Elisabeth Wedstrijd 2022!Klassieke muziek

De finale van de Koningin Elisabethwedstrijd cello 2022 gaat haar 6de en laatste dag in met de Koreaanse Sul Yoon en Yibai Chen uit China. Nicole verwelkomt in haar loge Jaap Kruithof en Benjamin Glorieux.

"Speel het plichtwerk als muziek. Op het einde van de dag moet de jury ontroerd zijn" is de beste raad die Jörg Widmann de musici kan meegeven. Vanavond horen we zijn "Albumblätter" voor de 11e en 12e maal deze week. De 26-jarige Sul Yoon, die in de halve finale een prachtige klank en techniek toonde met de Debussy-sonate, brengt erna het tweede celloconcerto van Antonin Dvorak.

De 20-jarige Yibai Chen betoverde de zaal in de halve finale met zijn Haydnconcerto. Uitkijken dus naar het eerste celloconcerto van Dmitri Sjostakovitsj waarmee hij deze finaleweek mag afsluiten.
Karel Steylaerts, eerste cellist bij Brussels Philharmonic en begeleider van de kandidaten in de eerste ronde bij de Boccherini-sonate, komt even langs om zijn ervaringen van deze intense wedstrijdmaand te delen. Nicole van Opstal sprak tussen de repetities door met dirigent Stéphane Denève.
Rond middernacht verwachten we dan de jury voor de proclamatie.

De hele avond rechtstreeks vanuit Bozar.

De Koningin Elisabethwedstrijd

Presentatie: Katelijne Boon - Nicole van Opstal

Contact: via de reageerknop in de Klara-app