Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zaterdag in Trio: Belgenland, lobbyland?

Zaterdag in Trio: Belgenland, lobbyland?Blijf verwonderd!

Is Belgenland een lobbyland? Dat onderzoekt Werner Trio op zaterdag 27 mei in 'Trio'.
Algemeen beeld lobbying

Algemeen beeld lobbying

Met onderzoeksjournalist Dominique Soenens ('Lobbyen in de Wetstraat', Epo) en de woordvoerder van de farmaceutische koepel Pharma.be, Stefaan Fiers. Soenens' onderzoek naar lobbypraktijken op federaal Belgisch niveau (farma, nucleair en defensie) wijst uit dat de bedrijfswereld al te veel invloed heeft op de federale besluitvorming. Samen met Stefaan Fiers nemen we de farmacasus onder de loep.

Volgens Soenens zijn patiëntenverenigingen als de Liga tegen Kanker en Sensoa in ruime mate pr-kanalen voor bedrijven. Belchol (die gaat over hypercholesterolemie) zou zelfs een vehikel zijn om bepaalde geneesmiddelen op de Belgische markt te krijgen. In het boek komt hij tot de conclusie dat de cholesterolonderdrukker Crestor (AstraZeneca) nooit terugbetaald zou mogen worden. Overigens bespreken we de verregaande samenwerking van Vlaamse universiteiten met de bedrijfswereld. Iets wat bv. de nucleaire lobby en met name Electrabel, meer dan goed uitkomt, beweert Soenens.

Trio

Werner Trio ging tot de zomer van 2018 in trio met twee gasten over wat goed of fout loopt en beter kan in de wereld van vandaag. Vanaf september 2018 verschoof Werner Trio naar de vrijdagavond en ging het programma 'Vrijdag' van start.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Marc Vandemoortele en Werner Trio

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via trio@klara.be

Een aantal afleveringen van Trio kan nog steeds gedownload worden als podcast.