Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zeitgeist: Congolese tegenspraak

Zeitgeist: Congolese tegenspraakBlijf verwonderd!

Beelden van Leopold II worden beklad. De discussie over onze koloniale erfenis is actueler dan ooit. Hoe werkt het verleden vandaag door in Congo en België? En is het kolonialisme wel voorbij? Journaliste Katrien Vanderschoot zoekt het uit.

Over een veelzijdig en omvangrijk land als Congo raken we niet snel uitgepraat

Er wordt veel gediscussieerd over de koloniale erfenis in Congo, Rwanda en Burundi. Over standbeelden, niet geheelde wonden en excuses. Maar is het kolonialisme wel voorbij?

Wat met moderne slavernij en dwangarbeid door migranten in Europa? Hoe is de situatie in Congo op dit ogenblik? Zijn de grootschalige corruptie, onveiligheid en grondstoffenroof een lokaal probleem of hebben Belgische beleidsmakers, zakenlui, hulpverleners en burgers ook een verantwoordelijkheid?

Tenslotte, wat zijn de alternatieven? Wie levert de tegenspraak hier en ginder? En waarover zijn jongeren van Afrikaanse afkomst boos?

Katrien Vanderschoot, Afrikaspecialiste van VRT NWS, gaat erover in gesprek met zes Belgen, die elk op hun manier een stevige band met Congo, Rwanda of Burundi hebben.

Zeitgeist

De hete hangijzers van deze tijd, in een wereld in verandering. In Zeitgeist verdiepen journalisten zich in een thema dat hen op het lijf geschreven is.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via zeitgeist@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app of te beluisteren als podcast.