Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zeitgeist: Een gezonde geest in een gezond lichaam (1)

Zeitgeist: Een gezonde geest in een gezond lichaam (1)Blijf verwonderd!

Een gezonde geest in een gezond lichaam, deel 1. Hoe is de westerse geneeskunde geëvolueerd sinds de Verlichting, en wat heeft die evolutie gedaan met ons zelfbeeld? Werner Trio vraagt het aan filosofe Janske Hermens en medisch historicus Eddy Houwaart.
Geneeskunde tijdens de Verlichting, zoals te zien in de Dictionnaire universel de médecine van Robert James en Julien Busson, 17© Dicopathe

Geneeskunde tijdens de Verlichting, zoals te zien in de Dictionnaire universel de médecine van Robert James en Julien Busson, 1746-1748

De westerse geneeskunde steunt op rationele, wetenschappelijke methodes. Toch lijkt die wetenschap niet op elke aandoening een antwoord te vinden. In het slechtste geval zijn medische behandelingen zelfs de oorzaak van nieuwe medische problemen. Zijn er alternatieven? Alternatieve geneeskunde wordt in de westerse wereld immers weggezet als oplichterij.

Of moeten we onze medische problemen gewoon omarmen? De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche formuleerde in de 19de eeuw het ideaal van 'de grote gezondheid'. Ziekte en lijden maken daarin deel uit van het leven, en kunnen zelfs positieve effecten hebben.

Vertrekkende vanuit die gedachte verkent Werner Trio onze hedendaagse ideeën over gezondheid en de historische grondslagen daarvan, samen met filosofe en Nietzsche-kenner Janske Hermens (Radboud UMC en Fontys International Business School) en ex-huisarts en medisch historicus Eddy Houwaart (Maastrich University).

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Zeitgeist: Een gezonde geest in een gezond lichaam (1)
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Zeitgeist

De hete hangijzers van deze tijd, in een wereld in verandering. In Zeitgeist verdiepen journalisten zich in een thema dat hen op het lijf geschreven is.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via zeitgeist@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app of te beluisteren als podcast.