Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zeitgeist: Mannelijkheid (3)

Zeitgeist: Mannelijkheid (3)Blijf verwonderd!

De man is in crisis, naar het schijnt. Hoe komt dat? En hoeft dat een probleem te zijn?
Een huishouden uit de jaren vijftig

Een huishouden uit de jaren vijftig

Traditionele mannelijke waarden zitten in de verdomhoek, aldus bestseller-auteur Jordan Peterson. Sinds het feminisme weten mannen van geen hout pijlen meer te maken.

Volgens onderzoeker en schrijver Linda Duits hebben heel veel mannen net als vrouwen baat bij het slopen van oude rollenpatronen. Psychiater Frank Koerselman beschrijft in Ontvadering dat het verdwijnen van oude, hiërarchische patriarchale structuren misschien wel nodig was, maar dat het verdwijnen van de wijze, strenge vader ook een invloed heeft op opgroeiende kinderen. Nog nooit was de welvaart in het Westen hoger, nog nooit waren er zo veel psychische klachten. Mensen stemmen en masse op wat hij onvolwassen, narcistische leiders noemt.

Duits en Koerselman bekijken 'de man' vanuit heel verschillende invalshoeken, maar zijn het er over eens dat een beschaafd gesprek net in deze tijden hoognodig is.

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Zeitgeist

De hete hangijzers van deze tijd, in een wereld in verandering. In Zeitgeist verdiepen journalisten zich in een thema dat hen op het lijf geschreven is.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via zeitgeist@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app of te beluisteren als podcast.