Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zeitgeist: Solidariteit (1)

Zeitgeist: Solidariteit (1)Blijf verwonderd!

Werner Trio onderzoekt de beginselen van solidariteit met primatoloog Frans de Waal en ethicus Bart Pattyn.
Frans de Waal© De Balie

Frans de Waal

De wereldvermaarde primatoloog Frans de Waal (hoogleraar psychologie, Emory University, Atlanta) grondt zijn psychologische inzichten in zijn onderzoek naar het gedrag van zoogdieren, primaten in het bijzonder. Vooral de primaten, onze evolutionaire voorvaderen, betoogt-ie, zijn supersamenwerkers.

Na de financiële crisis kroop de Waal, niet voor het eerst overigens, in zijn pen om de heersende neoliberale tijdsgeest een perspectief te bieden op een nieuwe, op empathie gerichte Zeitgeist: Een tijd voor empathie. Wat de natuur ons leert over een betere samenleving, verschenen bij Atlas Contact.

Hoe kijkt hij naar onze tijdsgeest, ruim tien jaar later en na de culturele omslag die de coronacrisis met zich lijkt mee te brengen?

Ethicus Bart Pattyn (Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, KU Leuven) wijdt zijn lange carrière aan mechanismen van solidariteit, en de invloed van media op onze cultuur.

Met hem hebben we het over het politieke spanningsveld tussen emotionele en rationele solidariteit, dat in onze tijd danig is komen bovendrijven.

De media versterken de twee tendensen, als instrumenten in het creëren van saamhorigheid.

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Zeitgeist

De hete hangijzers van deze tijd, in een wereld in verandering. In Zeitgeist verdiepen journalisten zich in een thema dat hen op het lijf geschreven is.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via zeitgeist@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app of te beluisteren als podcast.