Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zeitgeist: Solidariteit (2)

Zeitgeist: Solidariteit (2)Blijf verwonderd!

Werner Trio onderzoekt 'koude' en 'warme solidariteit' met prof. Frank Vandenbroucke (UvA Amsterdam, centrum Herman Deleeck UA, minister volksgezondheid) en Ri De Ridder (voorzitter Dokters van de Wereld, voorheen directeur Riziv).
Franck Vandenbroucke© Bart Dewaele

Franck Vandenbroucke

Lang en gezond willen we leven. Daartoe hebben we solidaire systemen als het pensioenstelsel en de ziekteverzekering ontworpen. Maar die systemen zijn aan herziening toe, horen we. Vergrijzing en achterhaalde stelsels ondermijnen het vertrouwen in de pensioenen, onderfinanciering van de ziekenzorg en de intrede van de farmaceutische sector in het globale winstkapitalisme heeft voor onaanvaardbare coronaschokken gezorgd.

Frank Vandenbroucke adviseerde, op het moment van de opnames, de Nederlandse regering inzake pensioenen en trok in 2014 als een Messias door België met het rapport van de Commissie Pensioenen die pleitte voor een puntensysteem. 

Ri de Ridder kwam, samen met Jean-Jacques Cassiman, met een alarmerend stuk onder de titel: ‘Patenten en patiënten. Een strijd op een leven en dood.’

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Zeitgeist

De hete hangijzers van deze tijd, in een wereld in verandering. In Zeitgeist verdiepen journalisten zich in een thema dat hen op het lijf geschreven is.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via zeitgeist@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app of te beluisteren als podcast.