Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zeitgeist: Solidariteit (3)

Zeitgeist: Solidariteit (3)Blijf verwonderd!

Werner Trio onderzoekt hoé de EU de coronacrisis overleeft met politiek filosoof Luuk van Middelaar (Hoogleraar Europees recht, Leiden) en Louise van Schaik (specialist internationale betrekkingen bij Instituut Clingendael).
Louise van Schaik © VRT rr

Louise van Schaik

De coronacrisis heeft de grenzen binnen de EU weer zichtbaar gemaakt, een repli sur soi. Tegelijk is voor het eerst in de geschiedenis, met een coronafonds van € 750 miljard financiële solidariteit in gang gezet.

Nooit is zo uitgekeken naar de State of the Union van de voorzitter van de Europese Commissie. Kan Ursula von der Leyen nieuwe vormen van solidariteit op gang brengen? Nu prangende kwesties als de economische puinhoop die de virusbestrijding heeft veroorzaakt, het verwaarloosde migratiedossier (kamp Moria), wapengekletter bij de buren (Turkije vs. Griekenland, Libië en de Sahel, Wit-Rusland), en voor alles, wellicht, de reusachtige uitdaging van de klimaatverandering, aan de deur kloppen? De EU kan, met zijn breuklijnen tussen noord en zuid, en west en oost, niet anders dan saamhorigheid zoeken, geprangd tussen de kwijnende grootmacht, de VS, en de opkomende grootmacht, China.

Werner Trio maakt een tour d’horizon met politiek filosoof Luuk Van Middelaar en specialist internationale betrekkingen inzake klimaatverandering en ‘groene’ economie Louise Van Schaik.

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Zeitgeist

De hete hangijzers van deze tijd, in een wereld in verandering. In Zeitgeist verdiepen journalisten zich in een thema dat hen op het lijf geschreven is.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via zeitgeist@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app of te beluisteren als podcast.