Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zeitgeist: Solidariteit (4)

Zeitgeist: Solidariteit (4)Blijf verwonderd!

Te gast is de Bulgaarse politicoloog en "briljante dwarskop" Ivan Krastev. Samen met Werner Trio onderzoekt hij hoe het gesteld is met de internationale solidariteit in Europa.
Ivan Krastev© knihovna Václava Havla / Ondřej Němec

Ivan Krastev

De Visegradlanden, met voorop Hongarije en Polen, zijn een balk in het oog van menig Europees democraat. Hun nativistische leiders nemen het niet nauw met rechtsstaat, vrije meningsuiting en mensenrechten. Toch zijn we, via de Europese instellingen, ‘koud-solidair’ met hen via structuurfondsen en andere kanalen. Anderzijds stellen we de goedkope diensten van de Poolse bouwvakker zeer op prijs.

Werner Trio verkent in de vierde aflevering van Zeitgeist onze solidariteit met Oost-Europa met de Bulgaarse politoloog Ivan Krastev (fellow Instituut voor Menswetenschappen Wenen, mede-oprichter European Coucil for Foreign Relations). Krastev staat bekend als publiek intellectueel en geniet van een popstatus in intellectuele en liberale milieus. Zo noemt Geert Mak noemt hem een briljante dwarskop.

Krastev bestudeerde de val van de muur vanuit de universiteit van Oxford. In zijn boek “Falend Licht” geeft hij een meesterlijke analyse van de oorzaken van de - zacht uitgedrukt - skeptische houding van de Oost-Europese landen jegens de EU. In juni kwam hij met het essay “Morgen komt geen dag te laat. Hoe de pandemie Europa verandert.” (Atlas Contact). In het boek waarschuwt hij vooral voor generatieconflicten en big-datapolitiek.

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Zeitgeist

De hete hangijzers van deze tijd, in een wereld in verandering. In Zeitgeist verdiepen journalisten zich in een thema dat hen op het lijf geschreven is.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via zeitgeist@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app of te beluisteren als podcast.