Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zinderende dansvoorstelling omarmt diversiteit

Zinderende dansvoorstelling omarmt diversiteitKunst & Cultuur

Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones, de nieuwe dansvoorstelling van choreograaf Jan Martens, is in première gegaan op het Festival d’Avignon. Op een soundtrack van protestnummers bezweren zeventien dansers van alle leeftijden en achtergronden hun publiek. Theaterrecensent Filip Tielens is enthousiast.
Een zeer diverse groep dansers staan in rode kostuums op het podiumPhile Deprez - Jan Martens/GRIP & Dance On Ensemble

Jan Martens speelt met het contrast tussen de kracht van de groep en de eigenheid van elke individuele danser

De dansers, van 16 tot 69 jaar oud, tonen hun persoonlijkheid op het podium. Ze interpreteren de muziek elk op hun eigen manier. “In zijn choreografie speelt Jan Martens met het contrast tussen de kracht van de groep en de eigenheid van elke individuele danser”, vertelt Filip Tielens. “Zo begint het stuk met een fenomenale solo van de zestienjarige Wolf Overmeire, die moederziel alleen het podium betreedt. Daarna komen er steeds meer dansers bij, tot er een indrukwekkende groep op scène staat.”

Die dansgroep is bijzonder divers. “Ik heb zelden zo’n inclusieve groep gezien: van jong tot oud, kaal tot kroeshaar, alle culturen en huidskleuren door elkaar. Door die diversiteit in de dans zo sterk te omarmen, maakt Jan Martens een krachtig politiek statement: kijk, zo evident kan het zijn!”

De voorstelling is soms intiem en soms exuberant, met een groep dansers waar je niet op uitgekeken raakt.

Jan Martens vond inspiratie bij recente protestbewegingen, van de Black Lives Matter-beweging over MeToo tot zelfs nationalistische opstanden. Ook de titel verwijst naar protest: any attempt will end in crushed bodies and shattered bones - iedere poging tot opstand zal eindigen in neergeslagen lichamen en gebroken botten - zijn woorden van de Chinese president Xi Jinping tegen de protestanten in Hongkong.

Dat protest vind je ook terug in de muziek, want alle nummers zijn op de een of andere manier protestsongs. Eén muziekstuk staat centraal. “Bijna een uur lang hoor je dezelfde muziek: het prachtige concerto voor klavecimbel en strijkorkest van Gorecki. Dat is sowieso al een meeslepend en repetitief nummer, maar doordat het hier ‘on repeat’ staat krijgt het ook iets bezwerends en extatisch.”

Cineast Lukas Dhont maakte al een knappe filmversie van de voorstelling, die te zien was op Podium 19. In het najaar speelt any attempt will end in crushed bodies and shattered bones bij ons: in De Singel in Antwerpen, De Warande in Turnhout, Opera Gent, Concertgebouw Brugge en de stadsschouwburg in Leuven. Alle info vind je hier.

Herbeluister hier het gesprek met Filip Tielens in Espresso.

Filip Tielens over Any attempt

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.