Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zo komt u de zomer door: de beste expo's

Zo komt u de zomer door: de beste expo'sBlijf verwonderd!

Pompidou gaat in zomerstop. Maar gaan paniek: onze recensenten laten u niet met lege cultuuragenda achter. Ze selecteerden de beste tentoonstellingen van dit seizoen
Maria Lassnig Foundation

Maria Lassnig, Dame Mit Hirn

Maria Lassnig. (Stedelijk Museum Amsterdam, nog tot 11 augustus.)

Wie in het verleden van de moderne en hedendaagse kunst op zoek gaat naar belangrijke vrouwelijke kunstenares, zal snel van een kale reis thuis komen. Niet dat ze er niet waren, maar het is nu pas dat er museaal en kunsthistorisch werk wordt gemaakt van het vestigen van een reeks grote namen van vrouwelijke kunstenaars. De Oostenrijkse Maria Lassnig is er daar één van. Lang onder de radar of aan de rand van de kunstgeschiedenis gebleven, rukt ze nu ook met deze grote overzichtstentoonstelling resoluut op naar het centrum. Verwacht u niet aan gemakkelijk toegankelijke kunst, maar aan een radicale vorm van schilderkunst waarin de kunstenares zichzelf op genadeloze en tegelijk grappige manier in beeld brengt, met onflatterende zelfportretten in signaalkleuren die de toeschouwer op veilige afstand houden, maar volle eeuw later het Weens expressionisme van Schiele van een vrouwelijk antwoord dienen. (Jeroen Laureyns)

Pieter Vermeersch. (Museum M, Leuven, tot 11 augustus.)

Ruimtelijkheid en de magie van kleur. Groot poëtisch gehalte van zijn werk op marmer en muren. (Greet van Thienen)

MuZee
Koloniale Monumenten

Koloniale Monumenten in België - Jan Kempenaers, (Muzee, Oostende nog tot 13 oktober.)

Is het omdat de Belgen last hebben van een nogal laag nationaal zelfbeeld dat ze nog nooit voor de donkere spiegel van hun koloniaal verleden zijn gaan staan? Of is het toch ook deel van de 'witte onschuld' waarmee alle oude, Westerse koloniale mogendheden liever collectief sentiment dan kritiek delen op dat donkere verleden? Geen idee, maar Jan Kempenaers houdt die onschuldige Belgen een spiegel voor door overal in België de koloniale monumenten in beeld te brengen die onomwonden laten zien wat 'witte onschuld' precies inhoudt. (Jeroen Laureyns)

Finishing Line. (Waldburger Wouters Gallery, tot 13 juli.)

Ik heb nooit iets gehad met sport, behalve dan als de Rode Duivels het verrassend goed doen op een Wereldkampioenschap – zo opportunistisch ben ik dan wel. Maar kijk: ‘Finishing Line’ bij Waldburger Wouters Gallery in Brussel vond ik dan weer de ideale zomertentoonstelling. Om de 50e verjaardag te herdenken van Eddy Merckx’ overwinning op de Tour de France in 1969 – overigens ook vastgelegd door Jef Geys zoals momenteel te zien in Bozar – brengt de galerie werk samen van een bont gezelschap kunstenaars rond sport. Van de immer hilarische Gerard Herman die alle Kerkstraten in België met de fiets wil afleggen, over de door Bert Hughe geschilderde voetbalshirts en het gefotografeerde bas-reliëf van het voetbalstadium van Sint-Gillis dat Filip Van Dingenen in de tuin van de galerie opnieuw tot leven brengt. (Sam Steverlynck)

De Warande
Filip Vervaet

Filip Vervaet. (De Warande, Turnhout, tot 18 augustus.)

Filip Vervaet (°1977) is wat mij betreft een van de boeiendste beeldhouwers van zijn generatie. Eigenaardig genoeg was zijn werk nog maar mondjesmaat te zien op (groeps)tentoonstellingen. Daar komt met ‘Up on the Hill, Down by the River’ in De Warande eindelijk verandering in. En hoe! Vervaet zette de hele tentoonstellingsruimte van De Warande naar zijn hand in een immersief parcours dat je van de bovenwereld meenmeent naar de onderwereld. Met onder andere 40 ton aarde, hallucinerende spots en een psychedelische gekantelde grot van Plato! (Sam Steverlynck)

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram