Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zo komt u de zomer door: de beste romans

Zo komt u de zomer door: de beste romansBlijf verwonderd!

Pompidou gaat in zomerstop. Maar gaan paniek: onze recensenten laten u niet met lege handen achter. Ze selecteerden de beste romans van dit seizoen. Plensbuien of hittegolven: met dit leesvoer kan het weer u niet meer schelen.
© Succession Henri Matisse/DACS 2019

Henri Matisse, Lezende vrouw met parasol

Het beroep van mijn vader van Sorj Chalandon (Uitgeverij Atlas Contact)

Een schrijnende en op de een of andere manier toch ook lichtvoetige roman over opgroeien in – en vervolgens ontsnappen aan – een helse waanwereld vol slaande waanzin, paranoia en sadisme. (Christophe Vekeman)

Onrustige dagen van F.B. Hotz (Uitgeverij De Arbeiderspers)

Deze bloemlezing van de mooiste verhalen van de onterecht vergeten F.B. Hotz is een geschenk voor iedereen die niet dol is op mensen maar des te meer van het Nederlands en strakke formuleringskunst houdt. (Christophe Vekeman)

Op jouw bruiloft van Carson McCullers (Uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep)

Ook het meest banale draagt een mysterie in zich als je het onbevangen bekijkt, en het is dat mysterie dat McCullers in haar werk – en niet het minst in deze meesterlijke roman uit 1946 – telkens weer aan ons, geroutineerde, luie realisten met versleten ogen, ongezien doeltreffend weet aanschouwelijk te maken. (Christophe Vekeman)

De Bezige Bij
Heilbot op de maan

Wit van Bret Easton Ellis (Uitgeverij Ambo/Anthos)

Met Wit bevestigt Ellis definitief dat hij wel degelijk altijd een bezorgde moralist geweest is, niet de zogenaamde nihilist waarvoor hij zo vaak is versleten door de onbegrijpers, en dat hij wérkelijk behartigenswaardige zaken te vertellen heeft in een stijl die als vanouds schittert als goud in de zon. (Christophe Vekeman)

Heilbot op de maan van David Vann (Uitgeverij De Bezige Bij)

Veertig jaar na zijn vaders dood door eigen hand tracht David Vann om eindelijk een slot te breien aan het ‘gesprek met niemand’ dat alle mensen die een geliefde aan zelfmoord hebben verloren nu eenmaal onophoudelijk blijken te voeren. En om dit doel te verwezenlijken doet Vann iets gruwelijks: hij kruipt een driehonderdtal bladzijden lang in het hoofd van zijn vader, met een adembenemend meesterwerk als gevolg. (Christophe Vekeman)

Ambo Anthos
Normale Mensen

Normale Mensen van Sally Rooney. (Ambo/Anthos)

Rooney is jong, Iers en wordt door haar uitgever in de markt gezet als ‘de Salinger voor de Snapchatgeneratie’. Ze beschrijft de slimme 18-jarigen Marianne en Connell. Marianne woont in een enorm huis, en de alleenstaande moeder van Connell is haar schoonmaakster. Een enorm onevenwicht in status, maar op school gelden heel andere sociale regels. Marianne leest te veel boeken, heeft geen vrienden. Connell is de spits van het voetbalelftal. Dat ook hij dol is op literatuur, verzwijgt hij voor zijn vriendenkliekje. Dat hij in bed duikt met Marianne natuurlijk ook. Pijnlijk scherp en herkenbaar beschrijft Rooney het wrede puberuniversum. Eenmaal aan de universiteit is Marianne plots cool en Connell niemand. Veel gebeurt er verder niet: de personages gaan uit elkaar, ze komen weer samen, uit trots en onvermogen ontstaan er misverstanden. Kortom: zullen ze of zullen ze niet? Banaal, maar in het proza van Rooney wordt het prachtig. Een hedendaagse Jane Austen, maar dan met meer seks. (Heleen Debruyne)

Gebroken wit, Astrid H. Roemer. (Prometheus)

Deze Surinaamse schrijfster hoeft niet meer te bewijzen dat ze rasvertelster is. Dit is het tweede boek dat ze schreef na haar PC Hooftprijs in 2016. Het is een polyfone familieroman vol herinneringen, verteld door een grootmoeder in Paramaribo, haar oudste dochter die in haar eentje vier kinderen van evenzovele vaders grootbrengt, en een kleindochter die naar Nederland moest uitwijken. ‘Gebroken wit’ is een metafoor met vele betekenissen die de aaneengeregen vertellingen over verschillende generaties verbindt. Astrid Roemer heeft ervaring en een scherp oog voor de kwetsbaarheid van vrouwen in een postkoloniale en gemengde samenleving als Suriname, waar het verschil in huidskleur waarmee je toevallig in eenzelfde familie geboren bent je toekomst dreigt te bepalen. Deze breed uitwaaierende roman schetst de gevolgen hiervan. (Gudrun De Geyter)

Herinneringen aan de toekomst van Siri Hustvedt. (De Bezige Bij)

Hoe kan je als jonge vrouw een goed leven opbouwen? Hoe ontwikkel je jezelf als schrijver? Filosofisch onderzoek van een oudere vrouw naar het traject dat ze heeft afgelegd. Fantastische veelkleurige personages. Opgebouwd als een complex raadsel. (Greet van Thienen)

De Jacobsboeken door Olga Tokarczuk. (De Geus)

Een monument van bijna duizend bladzijden voor een vergeten voetnoot uit de geschiedenis: de zelfverklaarde Messias Jacob Frank, die duizenden Poolse Joden in een antisemitische omgeving een sprankeltje hoop gaf. Via dat spannende verhaal schetst de Poolse schrijfster Olga Tokarczuk een knap portret van Europa in de 18de eeuw: spanningen tussen de grootmachten, kleurrijke handelskaravanen en vooral: het weinig benijdenswaardige lot van de gewone man. (Karen Billiet)

Klein Engeland door Jonathan Coe (De Bezige Bij)

Niemand legt de breuklijnen in de Britse samenleving zo goed vast als Jonathan Coe. In ‘De Rotters’ Club’ ging het nog over de grote stakingen en IRA-bommen in de jaren ’70, in ‘De gesloten kring’ draaide het om Tony Blairs ‘Cool Brittania’. Nu wekt Coe de familie Trotter uit Birmingham opnieuw tot leven in een groots epos over de Brexit. De personages zijn een afspiegeling van het hedendaagse Engeland: van een saaie rij-instructeur tot een Litouwse poetsvrouw en een steenrijke tiener die Jeremy Corbyn verafgoodt. Een intreurig portret van een land dat zichzelf kwijt is. Maar het blijft draaglijk door Coe’s uitstekende gevoel voor humor. (Karen Billiet)

Querido
Zout

Voorwaarts, Eva Meijer. (Cossee)

We maken kennis met twee generaties wereldverbeteraars. Ze leven in een commune, eten vegan en lopen naakt rond. Niets zal hun relatie tot de natuur en elkaar in de weg zitten. Ook geen stuk stof. Uiteraard komen er kinken in de kabel, niet alleen door de reacties van de buitenwereld maar vooral door hun interne beslommeringen. Alles delen blijkt tegen een aantal menselijke driften in te gaan. Meijer beschrijft dit op een zo mooie en subtiele manier. Een prachtroman. (Chantal Pattyn)

Zout, Marc Reugebrink. (Querido)

Een bijwijlen hilarische en in een zotte vaart geschreven roman. Een verhaal over hoe de natuur het van de mens overneemt en zelfs de alcohol de dorst niet kan lessen. Apocalyptisch, quoi. In rotvaart uitgelezen! (Chantal Pattyn)

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van andere lezers. Maak ook zelf een virtuele boekenkast aan en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.