Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
50 jaar Huelgas Ensemble: "Zolang het niet klinkt is het geen muziek!"

50 jaar Huelgas Ensemble: "Zolang het niet klinkt is het geen muziek!" Klassieke muziek

Klara viert 50 jaar Huelgas Ensemble. Vrijdag 15 oktober in Maestro en zaterdag 16 oktober in Klara Live.

Paul Van Nevel

In 1971 richtte Paul Van Nevel het Huelgas Ensemble op. Het ensemble staat van bij het begin bekend om zijn uitstekende opvoeringen van polyfonie. De zangers beheersen de esthetiek en hebben kennis van muzikale en vocale praktijken uit de middeleeuwen en de renaissance. Bij elke uitvoering kunnen ze een hoge standaard neerzetten. Paul Van Nevel blijft telkens verbazen. Hij programmeert niet alleen het standaardrepertoire, maar ook minder bekend en onontgonnen repertoire.

Voor Paul Van Nevel is de kracht van polyfonie tweeledig: enerzijds worden de luisteraars doorheen de muziek meegenomen naar een ander tijdsfenomeen. Geen orkestrale werken of grootschalige koren, bij polyfonie is er enkel de kracht van het geluid die voor een enorme diepgang zorgt. Anderzijds is het luisteren naar de meestal religieuze polyfonie een vervanger geworden voor het verdwijnende diepe geloof.
In 2019 organiseerde het Huelgas Ensemble voor het eerst een eigen festival in Talant (Frankrijk): het Pentecost Festival. Binnen deze flexibele festivalcontext vindt Paul Van Nevel samen met zijn ensemble de ruimte om onbekende stukken uit te voeren, te experimenten met werken, vernieuwende vormgeving toe te passen en interactie tussen het publiek en de zangers te stimuleren. Het eerstvolgende Pentecost Festival vindt plaats in het pinksterweekend van 2022.

Het 50-jarig bestaan viert Huelgas in Bozar met een sterk uitgebalanceerd concert. Zowel voor het indrukwekkende Qui habitat van Josquin Desprez als voor Cinq Rechants van Olivier Messiaen doet het Huelgas ensemble beroep op het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Peter Dijkstra. Voor de instrumentale partijen van het werk Nimm von uns, Herr, du treuer Gott van Dietrich Buxtehude wordt het bevriende orkest Anima Eterna Brugge onder leiding van Jos van Immerseel ingeschakeld. 

Ook Klara viert mee: op vrijdag 15 oktober brengt Maestro (14u-17u) een special rond het Huelgas Ensemble. Klara Live zendt het volledige verjaardagsconcert vanuit Bozar uit op zaterdag 16 oktober (20u-22u). Paul Van Nevel kiest dagelijks muziek in Music Matters, van 11 tot en met 14 oktober (12u-14u).

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.