Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dit hoor je deze zomer op Klara

Dit hoor je deze zomer op KlaraBlijf verwonderd!

Vanaf maandag 28 juni gaat op Klara de zomer van start. Twee maanden lang genieten luisteraars van de mooiste klassieke muziek, met aandacht voor het beste wat ons land te bieden heeft. En in een aantal speciale series gaat Klara vooral op reis in het hoofd, aan de hand van bekende componisten, pelgrims en een muzikale roadtrip door de VS.
© Klara

De zomer van Klara

Een verrassende zomer vol klassieke schoonheid bij Klara

American Dreams

Klara duikt in de geschiedenis en politiek van de VS op de tonen van jazz, blues, country, Americana en popmuziek. Amerikaanse muzikanten zongen over hun samenleving en werden door hun tijd en omgeving gekneed. Hun werk getuigt van de dromen, spanningen, prestaties en mislukkingen van Amerika.

In een muzikale roadtrip gidst VRT-journalist en Amerika-kenner Bert De Vroey de luisteraar door de States aan de hand van bekende en minder bekende songs en composities. Met elke week een ander facet of verhaal van Amerika als routeplan - van treinen over burgerrechten tot revolvers of religie.

American Dreams: vanaf vrijdag 2 juli tot 1 oktober, van 17u tot 18u op klara, ook achteraf te beluisteren als podcast.

Picknick tijdens de middag

De muziek volgt als een pluimpje op de wind …. de krachten van de natuur en de gedachten van iemand die picknickt in een groot park met ruisende bomen. Vertrekkend vanop een kleurrijke picknick-tafel in Central Park proeft u van dit wentelende Panta Rhei van blauwe luchten, verre horizonten, licht en ruimte, vrijheid, verwondering… verblind door de felle zon die weerkaatst op het water. De insectenbeten zult u er moeten bijnemen. De schoonheid in kleine dingen, vormgegeven door Ilya Lisser en Greet Van ’t Veld. Met de stem van Cara Van der Auwera.

Picknick-Proof: vanaf maandag 28 juni elke weekdag van 13.00 - 14.00 uur op Klara.

De Zomer van Klara

Een en al klassieke vrijheid en blijheid deze zomer op Klara. Met een graai uit de beste cd’s van het voorbije seizoen, maar ook uit live-cd’s van topartiesten op internationale topfestivals. En waar het hart van vol is… wekelijks kiest en becommentarieert een muzikant vijf stukken muziek rond een thema dat hem of haar beroert.

In het weekend maakt Greet Van 't veld een persoonlijke keuze uit de berg van cd's die zich in de loop van 20 jaar Klara heeft opgestapeld. Cd's die we Klara's 10 noemden, en daarna De Keuze van Klara. Na 17u hernemen we tenslotte een concert van de Twintigers.

De Zomer van Klara: vanaf maandag 28 juni elke weekdag van 14.00 - 17.00 uur op Klara.

Zomerse nachten vol klassiek

Klara Live zorgt voor de ideale soundtrack bij uw zomeravond: we zetten wekelijks één componist centraal en starten de uitzending met zijn zonnigste muziek. Van Mozart tot Ravel, van Händel tot Mendelssohn.

Verder blijven we ons DNA getrouw en laten we u elke avond één grote, legendarische live-opname met een binnen- of buitenlandse solist horen. En natuurlijk is er in Klara Live veel aandacht voor Belgisch werk, hèt moment om muzikale ontdekkingen te doen: wat dacht u van het Vioolconcerto van August De Boeck, , de Illuminated Tales van Emmanuel Durlet of een pianoconcerto van Frank Nuyts

Ook concerten vanop de grote zomerfestivals volgen we rechtstreeks: MA Festival Brugge, Laus Polyphoniae en Jazz Middelheim zijn te beluisteren in Klara Live.

Op dinsdag loodst Anne-Marie Segers je langs de beste jazzfestivals.

Klara Live: van maandag tot en met zaterdag van 20.00 - 22.00 uur op Klara.

Op pelgrimstocht met Pat Donnez

Wat doe je als je ver wilt reizen en toch in je kot moet blijven? Pat Donnez biedt de oplossing met de nieuwe reeks De Pelgrims. Een hele zomer lang gidst Pat de luisteraars met veel muziek langs de beroemde en beruchte pelgrimstochten: van Santiago de Compostella over de GR 5 tot de Nieuwe Zijderoute.Franz Liszt, Arvo Pärt en Charlie Haden bepalen mee de soundtrack.

De Pelgrims: vanaf zondag 27 juni elke zondag van 10.00 - 12.00 uur op Klara.

Reizen Janssens

Elke zondag reist de Klara-luisteraar samen met Mark Janssens in het kielzog van klassieke artiesten van gisteren en vandaag, groot en klein, jong en oud, van Finland tot Venezuela. Een kronkelende reis doorheen de geschiedenis van de muziek, langs plaatsen waar artiesten werkten en van vakantie genoten. Reizen Janssens belooft 10 onvoorspelbare avonturen vol muziek, anekdotiek, ontmoetingen en verhalen.

Reizen Janssens: vanaf zaterdag 26 juni elke zondag van 10.00 -12.00 uur op Klara.

Valckenaers & Grondelaers

Gerrit Valckenaers en Olav Grondelaers slaan de handen in elkaar om iedere zondagavond muzikale grenzen te verleggen op zoek naar pure schoonheid.

Valckenaers en Grondelaers: zondag van 20 tot 22 uur op Klara.

Klara fietst langs hedendaagse kunst en architectuur

Vorig jaar kreeg Kunst op de Kaart heel wat kunstliefhebbers op de fiets. Vanwege de grote interesse hebben Klara en Vlaanderen Fietsland de routes een update gegeven! Vijf fietsroutes langsheen kunst en architectuur: één per provincie. Kunst op de Kaart is bewegen in de buitenlucht en tegelijk genieten van kunst en cultuur.

Kunst op de kaart via Klara.be.