Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Boetiek Klassiek: Zomerfestivals 2018

Boetiek Klassiek: Zomerfestivals 2018Klassieke muziek

Boetiek Klassiek stelt in juni de zomerfestivals voor, met gesprekken en uiteraard veel muziek. Nicole Van Opstal spreekt over de bekendere festivals als Musica Antiqua in Brugge en Laus Polyphoniae in Antwerpen. Maar ze besteedt ook aandacht aan andere festivals zoals Klassiek Leeft Meesterlijk in Knokke-Heist of het Musica Mundi festival.

Archieffoto Musica Mundi

Midsummer Mozartiade festival (Uitzending van 26 mei)

Kom er meesterwerken van Mozart, uitzonderlijk getalenteerde jonge artiesten en een neoklassieke parel van het Brussels erfgoed ontdekken, alsook een theaterzaal die zich heel goed voor klassieke muziek leent. Een ‘zes sterren’ operaproductie, een zangrecital met Napolitaanse klanken, een namiddagconcert op het plein of een lezing in de boekwinkel. Het programma van Midsummer Mozatiade heeft voor iedereen iets te bieden.

Midsummer Mozartiade vindt plaats van zondag 1 tot en met zondag 8 juli 2018.

© MAfestival

MAfestival (Thomas Bisschop in uitzending van 2 juni)

MAfestival Brugge is een internationaal gerenommeerd festival voor oude muziek, dat kan bogen op een gedurfd programma en een vernieuwende kijk op de traditie. Elke zomer presenteert en creëert het een brede waaier van activiteiten in het historische decor van de stad Brugge en de omliggende regio. Tot die activiteiten behoren een thematische concertreeks, gebaseerd op een coherente en stimulerende dramaturgie; de prestigieuze Internationale wedstrijd Musica Antiqua voor jonge baroksolisten; een reeks Fringe-concerten voor jonge, veelbelovende ensembles; een gespecialiseerde vakbeurs van historische instrumenten; en de muzikale fietstocht Vélo Baroque. MAfestival Brugge geeft om jonge artiesten en investeert in hun intense begeleiding door een ruim internationaal netwerk aan te spreken. Onder de hoede van een gedreven team onderscheidt het festival zich door zijn originele aanpak en zijn creatieve reflectie op de rol van oude muziek in onze moderne wereld.

MAfestival vindt plaats van zaterdag 4 augustus tot en met 12 augustus 2018.

 

Musica Mundi  (Leonid Kerbel in uitzending van 2 juni)

MUSICA MUNDI is een kamermuziekcursus en festival voor internationaal jong talent van 10 tot 20 jaar. Dit initiatief werd enerzijds opgericht om deze jonge en unieke persoonlijkheden te laten groeien, en anderzijds om hen de kans te geven mensen te ontmoeten die de top al hebben bereikt.

Musica Mundi vindt plaats van maandag 15 juli tot en met 29 juli 2018.

Boetiek Klassiek 06 02 Musica Mundi
(c) Klassiek Leeft Meesterlijk

Klassiek Leeft Meesterlijk (Liebrecht Vanbeckevoort in uitzending van 9 juni)

Klassiek leeft Meesterlijk bestaat 10 jaar! Om dit jubileum luister bij te zetten, stelt artistiek directeur Liebrecht Vanbeckevoort een prachtig programma samen met internationale topmusici. Voor deze tiende editie strikt hij de Tsjechische toppianist Lukas Vondracek, winnaar van de Koningin Elisabeth Wedstrijd 2016. Hij opent deze feesteditie met een soloconcert op 17 en 18 juli. Het festival sluit opnieuw af met een groots slotconcert in de Margaretakerk.

Klassiek Leeft Meesterlijk vindt plaats van dinsdag 7 juli tot en met 11 augustus 2018.

 

(c) Midi-Minimes

Festival Midi-Minimes ( Uitzending van 9 juni)

Midis-Minimes hanteert een eenvoudige formule: gedurende negen weken, met een gevarieerde programmering van dagelijkse porties muziek van 40 minuten, vertelt het festival u tijdens de zomermaanden – en dat voor de 32ste keer – een boeiend verhaal: dat van de muziek en van de mensen die haar doen leven. De bedoeling is een zo breed mogelijk publiek de enorme rijkdom en diversiteit van muziek te laten ontdekken. Muziekliefhebbers kunnen een reis maken langs de diverse esthetische keuzes, stijlperiodes, culturen en klankwerelden – van troubadoursliederen tot de jazz- en wereldmuziek, zonder de alom bekende meesterwerken links te laten liggen.

Midi-Midimes vindt plaats van maandag 2 juli tot en met vrijdag 31 augustus 2018.

 

AlbaNova

AlbaNova (Paul Craenen en Esther Ursem in uitzending van 16 juni)

AlbaNova is een festival voor muzikale fijnproevers, leergierige oren en cultuuravonturiers van alle leeftijden. In een historisch decor dat de verbeelding prikkelt, vinden bezoekers een gevarieerd aanbod van klassieke concerten, gedurfde creaties, workshops en installaties. Aandachtig luisterend in de intimiteit van een kapel of een salon, voluit meezingend, languit liggend in het gras of genietend van een ambachtelijk ijsje: AlbaNova creëert een rijke en aangename omgeving waar muziek beleven, ontdekken en verdiepen naadloos in elkaar kunnen overvloeien. Met bijzondere aandacht voor muziekmakers, families, kinderen en jongeren.

AlbaNova vindt plaats van zaterdag 23 juni tot en met 24 juni 2018.

 

Musiq'3

Festival Musiq’3 (Uitzending van 16 juni)

En als de toekomst van muziek nu eens in het Hoge Noorden ligt? Scandinavische en Finse muzikanten spelen ongetwijfeld een belangrijke rol in het internationale muzikale landschap. In elke categorie zit een Scandinavische toets: vocale en instrumentale muziek, metal, traditionele en moderne muziek en jazz. In het Noorden zijn er geen gesloten grenzen tussen die verschillende muzikale talen zoals bij ons in het Zuiden. Alle muzieksoorten vinden hun plaats tussen traditie en moderniteit, samensmeltend in een vruchtbare synergie, zonder hun eigen karakter te verliezen. Dat is dan ook een van de culturele sterktes van de noordelijke landen. Het Festival Musiq’3 nodigt u tijdens zijn 8ste editie uit om grenzen te overschrijden, uw verblindende vooroordelen af te schudden en u open te stellen voor verrijkende, nieuwe ontdekkingen. Er zullen talrijke Scandinavische muzikanten aanwezig zijn in Flagey, le Marni en de Ter Kamerenabdij.

Festival Musiq'3 vindt plaats van vrijdag 29 juni tot en met 1 juli 2018.

 

(c) Meer Stemmig Gent

Meer Stemmig Gent (Uitzending van 23 juni)

Met zijn mix van polyfonie op topniveau en no-nonsense gezelligheid is Meer Stemmig Gent na zes edities een vaste waarde geworden bij kenners en liefhebbers van oude muziek. Openingsconcert van deze editie door het Tiburtina Ensemble op vrijdag 29/06 en concerten op zaterdag 30/06 door Cinquecento, Psallentes, El Grillo en Servir Antico. Verder workshop, vrij podium, lezing door Pieter Mannaerts. Doorlopend lekkere hapjes en drankjes in een uniek historisch kader!

Meer Stemmig Gent vindt plaats van vrijdag 29 juni tot en met 30 juni 2018.

 

Laus Polyphoniae (Bart Demuyt in uitzending van 23 juni)

In 2018 viert AMUZ twee mijlpalen: de 25ste editie van Laus Polyphoniae én de 400ste verjaardag van de opening van de voormalige Sint-Augustinuskerk. 1618 | BEFORE biedt u deze zomer de meest sublieme muziek uit de middeleeuwen en de renaissance, met Belgische en buitenlandse ensembles. De uitgepuurde eenvoud van het middeleeuwse eenstemmige gregoriaans wordt voorgesteld door Psallentes, het Vlaamse ensemble legt zich toe op bronnen vanaf 800. Het Tsjechische Tiburtina Ensemble verklankt de etherische hoogten van de gezangen van Hildegard von Bingen. De vroegste middeleeuwse stemmig heid ontdekt u dankzij de ensembles Dialogos en Trio Mediaeval, die snuisterden in Engelse bronnen uit respectievelijk Winchester en Worcester. VivaBiancaLuna Biffi, Pierre Hamon & Marc Mauillon vertolken de nobele balladen en chansons van Guillaume de Machaut, terwijl Pedro Memelsdorff en Mala Punica de verfijnde muziek van de ars subtilior voor hun rekening nemen.

Laus Polyphoniae vindt plaats van donderdag 16 augustus tot en met 26 augustus 2018.

(c) Laus Polyphoniae

Boetiek Klassiek

De delicatessenzaak van Klara. Nicole Van Opstal met de nieuwste cd's, opmerkelijk concertnieuws, aandacht voor trappelend en gelanceerd jong talent en allerlei nieuwigheden uit de wereld van de klassieke muziek.

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via boetiekklassiek@klara.be

Elke zaterdag van 15 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.