Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De cellosuites - herbeluister

De cellosuites - herbeluisterKlassieke muziek

Vraag 100 cellisten naar hun lievelingswerk, 80 % antwoordt steevast: de cellosuites van Bach. Luisteraars stemmen de eerste suite telkens in de top 5 van De Klara Top 100. Redenen genoeg om in de maand van de cello dieper in te gaan op dit meesterwerk.
Algemeen beeld cello

Algemeen beeld cello

J.S. Bach schreef de 6 suites vermoedelijk tussen 1717 en 1723, toen hij werkte aan het hof van Anhalt-Cöthen. 
Klara zet een musicoloog, een liefhebber en een cellist aan het werk om op zoek te gaan naar de oorsprong van het werk, naar de componist, de opdrachtgever en de herontdekker. Voor welk instrument werd het geschreven? Hoe is de muziek opgebouwd? Wat maakt de muziek zo bijzonder? 
Wie zijn de cellisten die zich door dit meer dan 2 uur durende werk hebben doorwrocht? Welke opnames zijn intussen iconisch geworden?
Vanaf 12u tot 18u wordt elk uur aandacht besteed aan één suite en de context errond. Verschillende versies woerden naast elkaar gelegd. Versies aangebracht door psychiater-verzamelaar Dirk De Wachter, door de cellist van dienst of door de muziekredactie van Klara.
In het opstartuur van 11u tot 12u wordt ode gebracht aan Pablo Casals die de suites vanonder het stof heeft gehaald. Bart Tijskens geeft commentaar bij enkele historische uitgaven, the founding fathers zoals Starker, Fournier, Rostropovitsj, Tortelier ea.

KLIK HIER EN HERBELUISTER DIT PROGRAMMA

Presentatie: Chantal De Waele
Samenstelling en productie: Bart Tijskens, Greet Van’t Veld, Liesbet Vereertbrugghen

Gasten:
Koen Uvin, Sigrid T’Hooft, Bart Tijskens, muziekkenners
Dirk De Wachter, psychiater, eigenaar van 100 uitvoeringen van de cellosuites
Ageet Zweistra, Jan Sciffer, Viviane Spanoghe, Paul Heyman, Luc Tooten, Steven Caeyers, cellisten

Met bijdragen van: Mischa Maisky, Roel Dieltiens, Sigiswald Kuijken, Pieter Wispelwey en diverse liefhebbers.
 

De cellosuites

Vraag 100 cellisten naar hun lievelingswerk, 80 % antwoordt steevast: de cellosuites van Bach. Luisteraars stemmen de eerste suite telkens in de top 5 van De Klara Top 100. Redenen genoeg om in de maand van de cello bij Klara dieper in te gaan op dit meesterwerk.

Presentatie: Chantal De Waele

Samenstelling: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: cello@klara.be