Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zondag op Klara: 'Supernova'

Zondag op Klara: 'Supernova'Klassieke muziek

Het Klarafestival richt zich niet alleen op de gevestigde waarden uit de klassieke muziekwereld. Ook de sterren van morgen komen frequent aan bod. Supernova, een initiatief van belangrijke concertorganisatoren uit Vlaanderen en Brussel, wil de brug slaan tussen de opleiding en het professionele circuit.
Foto St. George Quintet

St. George Quintet

Via een heuse wedstrijd gaat Supernova op zoek naar in het oog springende debuutensembles met een neus voor kwaliteit, durf én ambitie. De laureaten krijgen een reeks van concerten aangeboden en een stevige dosis media-aandacht dankzij de samenwerking met Klara en Canvas. Zeg nu zelf, welk jong ensemble droomt hier nu niet van? Ontdek tijdens dit concert de kersverse laureaten van 2016.

St. George Quintet

Het St. George Quintet is een internationaal strijkersensemble, bestaande uit Liesbeth Baelus (viool), Kaja Nowak (viool), Marie-Louise De Jong (altviool), Wouter Vercruysse (cello) en Bram Decroix (contrabas). Het St. George Quintet dankt zijn naam aan George Onslow, die niet minder dan 34 kwintetten componeerde voor deze opmerkelijke bezetting. De 'Georgians' debuteerden in 2013 in Westvleteren, en concerteerden sindsdien in vele Vlaamse concertreeksen en -zalen, zoals de Middagconcerten van Antwerpen in AMUZ, Musica et Poetica, West Classic, of de Koffieconcerten St. Baafs Vijve. Deze jonge musici gaan geen uitdaging uit de weg, zo werkten ze onder meer al samen met acteur Peter Lefevere in het muziektheaterstuk 'Elegy' rond de herdenking van WOI, en deelden ze op de “Kaleidoscope de la guitare” het podium met de wereldberoemde gitarist Roberto Aussel, in een wereldpremière van Boris Gaquere. Ook hun repertoire kent geen grenzen, naast Onslow staan zowel bekende componisten als Dvorak, Janacek, of Elgar als nieuws te ontdekken werken van Kelly, Bliss of Desimpelaere op hun programma.

Roffa Tango Trio

Anke Steenbeke (piano), Simone van der Weerden (bandoneon) en Alexander Vocking (contrabas) leerden elkaar kennen tijdens hun muziekstudies aan Codarts - hogeschool Rotterdam. Al gauw werd ‘Roffa Tango Trio’ opgericht, eind 2013, aan de Argentijnse tango-afdeling van het Rotterdamse conservatorium.‘Roffa’ is straattaal voor de stadsnaam ‘Rotterdam’ en verwijst dan ook simpelweg naar de stad waar de muzikanten elkaar ontmoetten. Het trio werd ondergedompeld in de beginselen van deze inspirerende muziekstijl. Ze werden gecoacht door ‘tango maestros’ waaronder Gustavo Beytelmann en Victor Villena. Roffa Tango Trio focust zich op bestaande ‘hedendaagse’ tango en gaat op zoek naar nieuwe invloeden binnen het veelzijdig muziekgenre. De leden slagen er via hun moderne vernieuwingsdrift in om een geheel eigen stijl te creëren en een uitdagend, eigentijds verhaal te vertellen. Een verhaal over ‘leiden, volgen en aanvoelen’, over het combineren van verschillende muziekculturen, over zowel passionele verleiding als melancholische nostalgie. Een eigenzinnige mix van traditionele tango, klassieke muziek, jazz, … Daarnaast maken ze zelf ook eigen arrangementen, onder meer van muziek van Astor Piazzolla én componeren ze hun eigen nummers. De muzikanten waren reeds te gast op vele concerten binnen de tango-wereld, vooral in België en Nederland. In februari 2015 werd Roffa Tango Trio uitgenodigd in Buenos Aires. Daar speelden ze op de Cumbre Mundial del Tango, een hoogtepunt binnen hun muzikaal avontuur.

Tmesis

Het Tmesis kwintet vormt zich op het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar zij al geruime tijd in verscheidene bezettingen samen musiceerden. De recente stap om hun jeugdig enthousiasme en gezamenlijke voorliefde voor uitdagende kamermuziek te bundelen in een flexibel, heterogeen en verfrissend ensemble vloeide hier dan ook spontaan uit voort. TMESIS’ programma’s staan garant voor muzikale (her)ontdekkingsreizen doorheen diverse en opwindende literatuur. Verrassende (eigen) instrumentaties geven een frisse kijk op werken zoals de Kammersymhonie van Franz Schreker, Prélude à l'après-midi d'un faune en Bruyères. van Claude Debussy. Het kwintet, een heus miniatuurorkest, geldt vaste kern. Vanuit deze variabele formatie treedt zij aan als gids in een verhaal vol tussenuitstappen: uiteenlopend repertoire voor kwintet, onderbroken in de geest van het retorische tmesis door werken in contrasterende bezettingen en stijl (duo’s en trio’s, zie Krenek, Jolivet, Scelsi, Sciarrino, Saariaho, …). Als jonge chambristen namen de leden in andere formaties o.a. deel aan Encuentro de Musica y Academia de Santander, Young Talent Music Festival in Schiermonnikoog, Odegand (het Festival van Vlaanderen), Morningside Music Bridge in Canada, het Euroclassical Project, het Grachtenfestival te Amsterdam, het Brusselse festival Midis Minimes, Ars Musica, etc. Bovendien is TMESIS uitgenodigd om het Koninklijk Conservatorium Brussel te vertegenwoordigen in Porto op het HARMOS Festival.

Supernova

De winnaars van Supernova presenteren zich op het Klarafestival

Presentatie: Sander De Keere