Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zonsopgang in Stonehenge

Zonsopgang in StonehengeBlijf verwonderd!

De nacht voor de langste dag van het jaar verzamelen duizenden toeschouwers aan Stonehenge om de magische zonsopgang te zien. Het eerste zonlicht valt die dag namelijk op een bijna magische wijze tussen de stenen door op het midden van het altaar.

Zonsopgang in Stonehenge

Zonlicht en druïden

De imposante stenenformatie van Stonehenge spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Volgens de druïden zouden de grote stenen van stonehenge een connectie maken tussen de aarde, maan, zon en seizoenen. En niets lijkt minder waar tijdens de zonsopgang op de dag van de zomerzonnewende. De eerste stralen van het zonlicht vallen namelijk perfect tussen de grote stenen door en lichten het centrale altaar op. Dit zonlicht wordt jaarlijks verwelkomd met het gejuich van duizenden toeschouwers die speciaal hiervoor heel de nacht zijn opgebleven en het koor druïden in witte mantels zingt "Arises 'o' Sun!", een welkomstlied voor de zon.

Deze viering van de zon is geen nieuw fenomeen. In de jaren '70 en '80 trok deze plek voor dit fenomeen van over heel de wereld new-age reizigers, neo-druïden en andere alternatieve groepen om rond de stenen te dansen tijdens het Stonehenge Free Festival. Dit werd opgedoekt door de autoriteiten in 1985 maar won in de jaren '90 opende Stonehenge opnieuw de deuren voor zonaanbidders, hippies en heidenen. Jaarlijks trekken de festiviteiten tussen 10 000 en 30 000 bezoekers.

Feestvierders en druïden aan de stenen