Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zot van Elsschot is terug!

Zot van Elsschot is terug!Blijf verwonderd!

Het is dit jaar zestig jaar geleden dat Willem Elsschot overleed. Als eerbetoon aan één van onze grootste schrijvers zenden we deze successerie opnieuw uit. Vanaf maandag 15 juni om 17 uur. Vijf dagen lang op Klara, Klara.be, de Klara-app en podcast.

Willem Elsschot

In ‘Zot van Elsschot’ laat Pat Donnez prominente Vlamingen en Nederlanders los op hun favoriete auteur Willem Elsschot. Ze gaan op tocht en nemen u mee naar plekken en ook naar mensen die zo mogelijk nog gekker zijn van Elsschot dan zijzelf.

Aflevering 1 : Antwerpen

Met auteur Bart Van Loo en Jan 'Tsjip' Maniewski

Hoe kun je met Elsschot een Française aan de haak slaan? Auteur Bart Van Loo demonstreert het. Verder staat er in deze aflevering voornamelijk 'Kaas' op het menu. Bart en Pat Donnez lopen door Antwerpen in het spoor van Laarmans. En dat brengt hen vanzelf bij Jan Tsjip Maniewski in de Verdussestraat. Tsjip haalt herinneringen op aan zijn grootvader. Samen brengen ze een bezoek aan de begraafplaats Schoonselhof . Niet alleen Elsschot ligt er begraven, ook de moeder van Elsschot, Adela Van Elst die een cruciale rol speelt in het oeuvre van Elsschot.

Willem Elsschot
'Zot Van Elsschot': Aflevering 1
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Aflevering 2 : Parijs

Met fotograaf Michiel Hendryckx en auteur Guido Lauwaert

Van Elsschot wordt wel eens gezegd dat hij een schrijver zonder fantasie was, dat alles wat hij in zijn boeken beschrijft uit het eigen leven gegrepen is. En voor de meeste boeken klopt dat ook. Alleen Villa Des Roses is wat dit betreft weinig gedocumenteerd. Elsschot schreef deze roman over zijn eigen ervaringen in een Parijs pension. Elsschot zou volgens sommige bronnen daadwerkelijk - zoals Grünewald in de roman- een affaire hebben gehad met een kamermeisje van het pension. Een tragisch verhaal dat eindigt met een abortus. Tastbaar bewijs ontbrak echter voor lange tijd. Tot er bij de ontsluiting van het zakelijke archief van Elsschot een brief boven water komt. Een brief, gericht aan Alfons De Ridder, Rue d'Armaillé 17. In het boek situeert Elsschot de Villa des Roses in dezelfde straat maar wel op het nummer 71. Een eerste spoor naar de echte Villa des Roses en wie weet Louise, de mysterieuze minnares van Elsschot.

De rue d’Armaillé in Parijs, waar zich het pension ‘Villa Des Roses’ bevond.
'Zot Van Elsschot': Aflevering 2
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Aflevering 3 : Blauberg

Met kerkjurist Rik Torfs en Elsschot vorser Koen Rymenants

Wat heeft Elsschot te maken met Blauberg, een godvergeten dorp in de Antwerpse Kempen? Rik Torfs en Pat Donnez zoeken het uit samen met Elsschot vorser Koen Rymenants. Elsschot heeft Blauberg vaak bezocht. Hij kwam er zijn nonkel bezoeken die er een kruidenierszaak had. Hij zocht er de rust om te studeren tijdens examenperiodes, vond er zijn schrijverspseudoniem, een vluchtige romance en de inspiratie voor zijn roman De Verlossing. Theo Aerts, geboren en getogen in Blauberg en kleinzoon van één van de personages uit De Verlossing gidst ons naar plekken waar de geest van Elsschot nog rondwaart.

Blauberg
'Zot Van Elsschot': Aflevering 3
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Aflevering 4: Nederland

Met auteur Arnon Grunberg, Elsschotkenner Peter De Bruyn en cabaretier Drs. P

Pat Donnez reist eerst naar Rotterdam waar Elsschot gewoond heeft en zijn debuutroman 'Villa des Roses' schreef. Arnon Grunberg komt er van zijn liefde voor Elsschot getuigen en Elsschotkenner Peter De Bruijn is onze stadsgids. In Amsterdam praat Pat met de intussen overleden Drs. P voor wie Elsschot de allergrootste is

 

Gedenkplaat in Rotterdam
'Zot Van Elsschot': Aflevering 4
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Aflevering 5: Sint-Idesbald

Met wetenschapsfilosoof Jean-Paul van Bendegem en kunstschilder Walter Vilain

Willem Elsschot vond in Sint-Idesbald een tweede thuis. Jean-Paul van Bendegem laat er zich ontroeren door de lectuur van Tsjip die zich voor een deel in Sint-Idesbald afspeelt. Onze gids is de kunstschilder Walter Vilain, die begin dit jaar overleed. Hij is geboren en getogen in Sint-Idesbald en heeft er als kleine jongen Elsschot nog ontmoet. Zijn beide grootvaders duiken op in Tsjip. Elsschot bouwde in de duinen zijn villa Kerkepanne. De tuin is het decor van één van de mooiste scènes uit de Nederlandse letteren.

Willem Elsschot en zijn vrouw Fine op het strand van Sint-Idesbald
'Zot Van Elsschot': Aflevering 5
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
Zot van Elsschot

Zot van Elsschot

Zestig jaar geleden overleed Willem Elsschot. Als eerbetoon aan één van onze grootste schrijvers zenden we deze successerie opnieuw uit. 

Dit programma zal ook als podcast worden aangeboden.

Presentatie: Pat Donnez

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via elsschot@klara.be

Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 juni 2020, na het nieuws van 17 uur via Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.