Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zuidpool steekt een walkman in je oren

Zuidpool steekt een walkman in je orenKunst & Cultuur

In tijden van Spotify, streamen en podcasts gaat Zuidpool terug helemaal analoog met hun nieuwe productie Kate Tapes Away. Jorgen Cassier en Koen Van Kaam bewerkten de cultroman Wittgensteins Mistress, een mijlpaal in de Amerikaanse literatuur, tot een vijf uur durende luisterervaring. Je ontvangt een walkman en drie cassettes, met daarop het verhaal van Kate, de laatste mens op aarde.
© Jef Cuypers

Drie cassettes zijn goed voor vijf uur luisteren naar de tapes van Kate.

Kate vermoedt dat ze de laatste mens op aarde is. Zeven jaar lang trok ze alleen in achtergebleven voer- en vaartuigen, langs ankerplekken van de Westerse geschiedenis,
Langs vergane naties, verlaten steden en hun verbindingswegen, langs alle grote musea waar ze overwinterde. Op zoek naar anderen.

Nu, nog eens drie jaar later, doet ze doelloos verslag van haar queeste. Ze doet haar verhaal aan de tapes in een cassetterecorder. Maar haar geheugen en taal voeden gaandeweg wantrouwen. Hoe snel verdwijnt beschaving als er maar één perspectief is op de waarheid?

Probeer je eens in te beelden hoe waanzinnig het moet zijn om altijd en overal alleen te zijn, in New York, Londen, Parijs. Je kan je niet half voorstellen hoe waanzinnig dat moet zijn.
Koen Van Kaam

Het startpunt voor Kate Tapes Away was dus Wittgensteins Mistress van David Markson, een mijlpaal uit de 20ste eeuwse Amerikaanse literatuur. Jorgen Cassier: "Op een avond tijdens de eerste lockdown had ik Sofie aan de lijn. Ik vertelde haar over die obscure, Amerikaanse cultklassieker die ik bijna per ongeluk had ontdekt en - geloof het of niet - zij was dit boek óók net aan het lezen. Hoe groot kan het toeval zijn?"

De typmachine in het boek verving Zuidpool door een cassetterecorder. En zo neemt Kate - met de stem van Sofie Decleir - je in Kate Tapes Away vijf uur lang mee in haar mijmeringen en observaties, herinneringen en bespiegelingen.

Wittgensteins Mistress voelt als een brief die persoonlijk aan ons is gericht.
Jorgen Cassier

Hoe het praktisch in elkaar zit? Zuidpool levert een walkman en drie cassettes van telkens ongeveer 100 minuten bij je thuis. En komen die 48 uur later ook weer ophalen. Ondertussen heb jij dus de tijd om je volledig onder te dompelen in de wereld van Kate, de de laatste mens op aarde.

Alle info en tickets op www.zuidpool.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.