Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zweedse film "The square" wint Gouden Palm 2017

Zweedse film "The square" wint Gouden Palm 2017Kunst & Cultuur

De Zweedse film 'The square' volgt "I, Daniel Blake" van Ken Loach op als winnaar van de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. De film van Ruben Östlund kreeg uit handen van juryvoorzitter Pedro Almodovar en Juliette Binoche de hoofdprijs op de 70e editie van het Filmfestival van Cannes. De acteursprijzen gingen naar Diane Kruger en Joaquin Phoenix.
Zweedse film "The square" wint Gouden Palm 2017

Zweedse film "The square" wint Gouden Palm 2017

Op het 70e Filmfestival van Cannes zijn de prijzen uitgereikt. De juryvoorzitter Pedro Almodovar maakte bekend dat de Zweedse film "The square" dit jaar de Gouden Palm voor beste film in ontvangst neemt. "The square" is een psychologisch drama over een museumdirecteur.

"Niet iedereen op het Filmfestival van Cannes was wild enthousiast over die film en daarmee lijkt de jury een compromiskeuze gemaakt te hebben", analyseert onze filmreporter Ward Verrijcken.

Sofia Coppola tweede vrouw die regisseursprijs krijgt

De Amerikaanse regisseur Sofia Coppola kreeg de prijs voor beste cineast voor haar film "The beguiled". Ze is nog maar de tweede vrouw in de geschiedenis van het festival die die eer te beurt viel. Eerder won Yuliya Solntseva de prijs voor beste regie met "The chronicle of flaming years" in 1961.

De Duitse actrice Diane Kruger werd gelauwerd als beste actrice voor haar rol in "Aus dem nichts" van Fatih Akin, de maker van "Gegen die Wand". Haar hoofdrol in "Aus dem nichts" was de eerste Duitstalige film ooit voor Kruger, die doorbrak in de Franse cinema.

"Speciale dank aan Will Smith, hij bestaat echt"

De prijs voor beste acteur ging naar de Amerikaanse acteur Joaquin Phoenix. Hij droeg sportsloefen onder zijn galakostuum en verontschuldigde zich voor die vestimentaire keuze omdat zijn schoenen al op weg naar de VS waren.

Joaquin Phoenix kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn hoofdrol in de Britse film "You were never really here" van Lynne Ramsay. Die film deelde ook de prijs voor beste scenario met de Griekse productie "The killing of a sacred deer" van Yorgos Lanthimos.

De grote prijs van de jury (tweede prijs) ging naar de Franse productie "120 battements par minute" van Robin Campillo. De prijs van de jury (derde prijs) werd toegekend aan de Russische film "Loveless" van Andreï Zviaguintsev. In zijn dankwoord bedankte Zviaguintsev Will Smith, "omdat ik nu weet dat je werkelijk bestaat".

Opvallend is ook dat de twee Netflix-producties in de officiële competitie, "The Meyerowitz stories" en "Okja", niet in de prijzen zijn gevallen. Aan het begin van het 70e Filmfestival van Cannes was er wat heisa ontstaan over de uitspraak van juryvoorzitter Pedro Almodovar.

Almodovar zei dat hij de Netflix-films niet zou lauweren omdat ze niet in de bioscoop verschijnen. Die uitspraak is alvast - al dan niet bewust - bewaarheid geworden. Nicole Kidman was op weg naar huis toen ze gelauwerd werd met een speciale prijs van de jury, omdat ze de voorbije tien dagen in vier producties te zien was op het Filmfestival van Cannes.

Het palmares van het 70e Filmfestival van Cannes

Gouden Palm "The square" van Ruben Östlund (Zwe)

Grote prijs van de jury "120 battements par minute" van Robin Campillo (Fra)
Prijs van de jury "Loveless" van Andreï Zviaguintsev (Rus)
beste regisseur Sofia Coppola ("The beguiled" - VS)

Beste acteur Joaquin Phoenix ("You were never here" - GBr)
Beste actrice Diane Kruger ("Aus dem nichts" - Dui)
Beste scenario "The killing of a sacred deer" (Gri)
"You were never really here" (GBr)
Speciale prijs van de jury Nicole Kidman

Beste kortfilm "Xiao cheng er yue" van Qiu Yang (Chi)
Caméra d'Or (beste debuut) "Jeune femme" van Léonor Serraille (Fra)

Lieven Trio blikt terug op het filmfestival van Cannes

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.